sobota, 21 marca 2015

Francuskie babeczki z fetą

Wytrawne aromatyczne babeczki we włoskim stylu. Doskonałe na przystawkę. Są dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ich wielką zaletą jest łatwość i szybkość przygotowania. Nawet jeśli goście siedzą już za stołem w kilka chwil można je przygotować i upiec.
Jeśli ktoś nie lubi fety można ją zastąpić mozarellą.


Przepis na około 20 babeczek pieczonych w foremce do małych muffinów lub w małych foremkach do babeczek.

  • 1 ciasto francuskie
  • 100 g sera feta
  • 70 g suszonych pomidorów w oleju
  • 2 łyżki łuskanego słonecznika lub pestek z dynii
  • 10 czarnych oliwek
  • 3-4 łyżeczki czerwonego pesto

1. Włączyć piekarnik na 170 stopni, grzałka góra-dół.
Z ciasta francuskiego wyciąć kółka o średnicy ok. 0,5 cm większej niż średnica pojedynczego gniazda foremki. Każde kółko włożyć do gniazda lekko dopasowując palcami (nie musi być idealnie). Na czas przygotowywania dodatków foremki wstawić do lodówki (zimne ciasto francuskie włożone do piekarnika nie kurczy się).
Resztek z ciasta francuskiego nie wyrzucać. Zostawić nieregularne małe kawałki.

2. Pomidory pokroić w wąski paski.
Fetę pokroić w kostę ok. 1,5 na 1,5 cm.
Oliwki przekroić na 2 połówki.

3. Do każdego gniazda wrzucić pomidory i pestki oraz kostkę sera. Na to z czubka łyżeczki dodać troszkę pesto. Na wierzchu położyć po 1-2 kawałki resztek, które zostały po wycinaniu kółek z ciasta francuskiego. Na cieście położyć połówkę oliwki.


4.  Foremki z babeczkami włożyć do gorącego piekarnika i piec ok. 17-20 minut. Trzeba kontrolować kolor ciasta. Jeżeli zaczyna ciemnieć oznacza to, że się przypala i trzeba wyciągnąć babeczki wcześniej. Babeczki bez problemu wyskakują z formy. Wystarczy lekko podważyć je widelczykiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.