Sałatka z pora łączy kwaśne, słodkie i słone smaki. Pasuje do suchych wędlin, swojskich wyrobów i pieczeni.
- 4 średnie pory (białe części)
- 4 jajka
- 3 kwaśne jabłka
- 1 puszka kukurydzy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 50 ml majonezu
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka cukru
- sól, pieprz
1. Pory umyć, przekroić wzdłuż na 4 części i pokroić w paseczki.
Zalać wrzątkiem z rozpuszczoną łyżką cukru. Po minucie odcedzić i wystudzić.
Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę.
Jabłka obrać, przekroić, oczyścić z pestek, pokroić w kostkę
i wymieszać z sokiem z cytryny.
2. Wszystkie warzywa wymieszać ze śmietaną i jogurtem.
Doprawić do smaku. Schłodzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.