niedziela, 22 marca 2015

Wątróbka z grzybami leśnymi i brokułem

Połączenie wątróbki z grzybami leśnymi i brokułem sprawia, że zwykłe podroby zamieniają się w delikatne i bogate w smaki danie, które dobrze wygląda. Dodatkowo jest ona źródłem żelaza, cynku, witaminy B i białka.
Tak przyrządzoną wątróbkę można podawać z ziemniakami lub makaronem. Jeśli dani będzie podawane z makaronem, to można je już na talerzu posypać utartym żółtym serem (najlepiej parmezanem, grana podano albo cheddarem).

  • 500 g kg wątróbki drobiowej
  • 250 g mrożonych grzybów (pokrojonych w grubą kostkę)
  • 1 średni brokuł
  • 1 cebula
  • łyżka śmietany
  • mąka
  • sól, pieprz, kostka rosołowa
  • olej do smażenia

1. Grzyby ugotować w niewielkiej ilości wody z kostką rosołową.

2. Brokuł podzielić na małe różyczki i ugotować w posolonej wodzie.

3. Cebulkę posiekać i zeszklić na oleju.

4. Umytą i oczyszczoną z błon wątróbkę obtoczyć w mące. Podsmażyć z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Dodać grzyby i cebulę. Zalać wywarem z grzybów (tak, żeby nie było zupy, ale sos). Chwilę razem dusić, doprawić wg smaku solą i pieprzem, a następnie zabielić łyżką śmietany. Na koniec dodać brokuł.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.