wtorek, 7 kwietnia 2015

Wytrawne muffiny z serem i bekonem

Muffiny z serem cheddar i bekonem nadają się na śniadanie lub jako przekąska na imprezę. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Przepis na 12 sztuk pieczonych w tradycyjnej foremce do muffinów.


  • 1 jajko
  • 185 g mąki pszennej
  • 130 ml mleka
  • 70 ml oliwy z oliwek
  • 80 g sera cheddar lub innego twardego
  • 60 g bekonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich
  • sól i pieprz
Bekon pokroić w drobną kostkę, krótko podsmażyć na patelni i odłożyć na papierowy ręcznik, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito. Dodać pieprz i szczyptę soli oraz natkę pietruszki i zioła.

Jajka roztrzepać lub zmiksować z mlekiem i oliwą i przelać do miski z suchymi składnikami. Wszystko wymieszać, a na koniec dodać bekon i ser i jeszcze raz dobrze wymieszać składniki.

Papilotki włożone do formy na muffiny wypełnić w ¾ ciastem.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, grzałka góra-dół. Piec około 20 minut, wyłączyć piekarnik, następnie odczekać kilka minut i muffiny przełożyć na kratkę do przestygnięcia.



* przepis z książki „Babeczki i muffiny” Wyd. Olesiejuk

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.