wtorek, 7 kwietnia 2015

Babeczki pomarańczowe

Uniwersalne, szybkie babeczki na każdą okazję. Pachną i smakują prawdziwymi pomarańczami. Można je podawać same albo z kremem i nadzieniem z dżemu pomarańczowego, z kajmaku, lemon curd lub innym.
W zależności od stopnia napełnienia papilotek ciasta wystarcza na 12 do 18 sztuk.


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

  • 2 duże jajka
  • 275 g mąki pszennej
  • 100 g roztopionego masła
  • 200 g cukru
  • 120 ml mleka
  • 1 duża pomarańcza (najlepiej z mięsistą grubą skórką)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duża szczypta sody oczyszczonej
  • szczypta soli
Pomarańczę sparzyć gorącą wodą, wytrzeć do sucha i zetrzeć z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach. Z miąższu wycisnąć 4 łyżki soku pomarańczowego.

Mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiać przez sitko. Dodać skórkę z pomarańczy oraz cukier i sól. Wszystkie składniki wymieszać.

Ostudzone masło przelać do miski, połączyć z sokiem pomarańczowym i jajkami. Wszystko dobrze razem wymieszać trzepaczką lub mikserem. Składniki mokre wlać do miski z mąką i dodatkami. Szybko połączyć składniki mieszając łyżką lub szpatułką.

Za pomocą łyżki napełnić gniazda foremki na muffiny wyłożone papilotkami do wysokości około 1,5 cm od brzegu.

Piec w temperaturze 175 stopni przez 16 minut lub do suchego patyczka. Po upieczeniu odczekać kilka minut i babeczki przełożyć na kratkę do ostygnięcia.

Jeśli babeczki mają być napełnione nadzieniem i udekorowane masą należy ściąć ewentualną górkę i specjalną wykrawaczką lub trzonkiem małej łyżeczki wyciąć niewielkie wgłębienie. Wypełnić je dżemem, kajmakiem, masłem czekoladowym lub innym nadzieniem wg własnych upodobań.



Krem:
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 125 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • dodatek smakowy, np. łyżka kajmaku lub łyżka proszku cappuccino
  • ewentualnie barwnik spożywczy

Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać mascarpone i dodatki i jeszcze raz dobrze ubić. Krem przełożyć do worka cukierniczego z wybraną końcówką i udekorować babeczki.

Babeczki z nadzieniem z kajmaku i kremem z dodatkiem kajmaku


Babeczki z dodatkiem konfitury wiśniowej i kremem z sokiem wiśniowym i barwnikiem


Babeczki z dodatkiem dżemu pomarańczowego i kremem z barwnikiem


1 komentarz:

  1. A czy do pomarańczowych babeczek będzie pasować katalizowana gruszka z wanilią? Jako nadzienie? Szukam takich babeczek ale nigdzie nie mogę znaleźć

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.