środa, 8 kwietnia 2015

Zrazy wieprzowe z suszonymi pomidorami i pesto

Wieprzowe zrazy, którym smaku dodają suszone pomidory, cebula i czosnek. Pesto i ser pleśniowy podczas duszenia przenikają przez mięso i razem z sokiem pomidorowym tworzą wspaniały, aromatyczny sos.
  • 4 plastry schabu grubości około 1,5 cm
  • 1/2 słoiczka pomidorów suszonych w oleju (około 8 dużych pomidorków)
  • 4 plastry sera pleśniowego blue (wąskie, długie kawałki, patrz. foto)
  • 2 ogórki kiszone
  • 2 cebule szalotki (ewentualnie 1 cebula)
  • 8 ząbków czosnku marynowanego
  • 4 ząbki świeżego czosnku
  • ½ małego słoiczka pesto (zielonego lub czerwonego)
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Na sos:
  • 500 ml drobiowego bulionu
  • 200 ml soku pomidorowego
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka śmietany
  • 1 listek laurowy, 1 ziele angielskie
Plastry schabu rozbić tłuczkiem na cienkie, duże kotlety, posolić, oprószyć pieprzem i natrzeć posiekanym świeżym czosnkiem.
Ogórki pokroić w paski. Suszone pomidory również pokroić w paski. Szalotki przekroić wzdłuż na 4 części.



Każdy kotlet posmarować pesto. Na jednym końcu ułożyć ¼ wszystkich składników: plaster sera, ogórki, pomidory, cebulę i marynowany czosnek. Każdy kotlet zwinąć i spiąć szpikulcem do zrazów lub wykałaczkami.




Kotlety obsmażyć na rozgrzanym oleju, przełożyć do rondla z grubym dnem i zalać gorącym bulionem. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Po kilku minutach wlać sok pomidorowy. Dusić około 40 minut. Wyciągnąć zrazy, sos zagęścić śmietaną zmieszaną z mąką. Zrazy ponownie włożyć do sosu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.