piątek, 10 kwietnia 2015

Kaszotto czeskie

Danie z kaszy jęczmiennej, pachnące boczkiem, grzybami i kminkiem. Pomysł na konkretny, męski obiad dla 3-4 osób. Świetnie pasuje do niego sos grzybowy.

  • 100 g kaszy jęczmiennej (1 woreczek)
  • 300 g boczku w kawałku
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 20-40 g suszonych grzybów
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • oregano, sól, pieprz
  • ½ kostki rosołowej lub grzybowej
Suszone grzyby zalać wrzątkiem 3-4 cm powyżej poziomu grzybów i gotować około 45 minut. Wodę z odcedzonych grzybów zachować, a same grzyby pokroić.
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć dodając pokrojoną cebulę i czosnek.

W głębokiej patelni roztopić smalec i wsypać kaszę. Lekko podsmażyć, a następnie dolać wywar z grzybów i dorzucić kostkę rosołową. Kaszę dusić na lekkim ogniu do miękkości dolewając w razie potrzeby gorącą wodę.  Pod koniec dodać grzyby, cebulę i boczek. Doprawić kminkiem, oregano, pieprzem i ewentualnie solą.



Suszone grzyby można zastąpić pieczarkami (około 300 g). Wówczas przed dodaniem do kaszy trzeba je odparować na odrobinie oleju. Jednak suszone grzyby (najlepiej podgrzybki) są bardziej aromatyczne i lepiej pasują do dania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.