poniedziałek, 1 czerwca 2015

Rolada zyg-zak z truskawkami

Prosta rolada biszkoptowa z bitą śmietaną i truskawkami, która wygląda bardzo efektownie dzięki sposobowi nałożenia ciasta na blaszkę. Zyg-zak to rolada, którą każdy może zrobić sam bez specjalistycznego sprzętu i wyszukanych technik. Wystarczy użyć 2 barwników…. Albo jednego kontrastującego z naturalnym kolorem ciasta…. Albo w ogóle nie używać barwnika, a jedynie jedną część zabarwić kakao.


Przepis na brytfankę wielkości 30x41 cm.

Ciasto na roladę (wszystkie składniki w temperaturze pokojowej):
  • 4 jajka
  • 125 g mąki
  • 125 g drobnego cukru do wypieków
  • szczypta proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 2 barwniki spożywcze w żelu (lub jeden, lub kakao)
  • 2 jednorazowe woreczki cukiernicze, lub zwykłe wytrzymałe, nowe woreczki odpowiedniej wielkości

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Żółtka utrzeć z cukrem i solą na gładką masę dodając 4 łyżki gorącej wody.
Białka ubić na sztywno, dodać do żółtek i delikatnie wymieszać. Do całości dodawać stopniowo mąkę i mieszać delikatnie szpatułką.
Ciasto podzielić na 2 równe części. Do każdej części wykałaczką dodać trochę barwnika i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Każdą część przełożyć do osobnego woreczka (końcówkę odciąć dopiero po przygotowaniu brytfanki – średnica otworu 0,5-1 cm).

Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia w taki sposób, aby później można było złapać boki papieru i wyciągnąć ciasto z blaszki.
Z pierwszego worka wyciskać zygzakowy wzorek w odstępach około 1,5 cm.
Ciasto z drugiego worka wycisnąć w zyg-zak w wolnych miejscach.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 13 minut.



Ciepłe ciasto trzymając brzegi papieru wyciągnąć z brytfanki, obrócić i ściągnąć delikatnie papier.


Przygotować czysty arkusz papieru do pieczenia, położyć na nim ciasto strona, z której odklejony był papier do dołu i delikatnie, ale ściśle zwinąć roladę razem z papierem wzdłuż dłuższego brzegu (rolada będzie tak długa, jak dłuższy bok brytfanki). Końce papieru zawinąć i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.



Masa śmietankowa:
  • 400 ml śmietany kremówki 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1,5 łyżki żelatyny rozpuszczonej w ½ szklanki gorącej wody
  • 10 truskawek przekrojonych na 4 części
Rozpuszczoną żelatynę przestudzić.
Śmietaną ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodać sok z cytryny i dalej miksując wlać żelatynę cienkim strumieniem.

Na „rozłożone” ciasto rozsmarować bitą śmietanę i ułożyć truskawki. Ponownie zwinąć całość tym razem owijając roladę papierem na zewnątrz już po zwinięciu. Ciasto włożyć do lodówki minimum na 2 godziny.


2 komentarze:

  1. witam,
    WWWOOOWWW świetny przepis :) WYGLĄDA NIESAMOWICIE :) podziwiam !

    ZAPRASZAM DO UDZIAŁU W KONKURSIE

    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/06/konkurs-kulinarny-kuchnia-w-klimacie.html

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.