sobota, 29 sierpnia 2015

Cytrynowa kostka z masą dyniową

Oryginalne i bardzo smaczne ciasto na kruchym spodzie, łączące smak słodkiej i jednocześnie mocno cytrynowej mlecznej masy z lekko korzennym smakiem masy dyniowej. Nie za słodkie, nie za kwaśne, lekko egzotyczne, po prostu pyszne :)


 Kruchy spód:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 160 g margaryny
  • 3 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 8 g proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub ½ opakowania cukru wanilinowego)
Masa cytrynowa:
  • 1 mleko zagęszczone słodzone w puszce
  • 1 mleko zagęszczone (niesłodzone) – można zastąpić słodzonym w puszce
  • 3 żółtka
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • sok wyciśnięty z 2 cytryn
Warstwa białkowa:
  • 3 białka
  • 1/3 szklanki cukru
Warstwa śliwkowa:
  • 1/3 słoika powideł śliwkowych
Masa dyniowa:
  • 500 g puree z dyni*
  • 500 g serka mascarpone
  • 3 łyżeczki żelatyny (lub 3 listki)
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
/* puree z dyni przygotowuje się krojąc oczyszczoną z miąższu dynię na mniejsze kawałki, piekąc ją w piekarniku w 180 stopniach pod folią aluminiową 1,5h i miksując miąższ po odcięciu skóry/

Do dekoracji:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietany kremówki (36%)
  • 5 łyżek cukru pudru


Przygotowanie masy cytrynowej:
Cytryny sparzyć wrzątkiem, umyć i wytrzeć ręcznikiem papierowym do sucha. Skórkę z obu cytryn obetrzeć na najdrobniejszej tarce, a następnie same cytryny wycisnąć.
Mleko zagęszczone, żółtka, sok z cytryny i skórkę dobrze wymieszać mikserem.

Przygotowanie kruchego spodu:
Miękką margarynę pokroić na mniejsze kawałki, dodać pozostałe składniki i posiekać, a następnie zagnieść ciasto.
Brytfankę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć nią ciasto (ciasto nie musi być rozwałkowane, wystarczy je wyłożyć i ugnieść palcami).

Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 175 stopni (grzałka góra-dół) i piec 20 minut. Następnie wyciągnąć brytfankę, wlać na nią masę cytrynową, na nią wyłożyć (lub wycisnąć z woreczka z odciętym końcem) ubite białka i wstawić do piekarnika jeszcze na 20-25 minut.
Upieczone ciasto wyciągnąć, zdjęć papier i z powrotem włożyć do brytfanki.
Posmarować powidłem śliwkowym.

Przygotowanie masy dyniowej:
Mascarpone i puree z dyni powinny być dobrze schłodzone.
Żelatynę zalać 1/2 szklanki zimnej wody, odstawić na kilka minut, a następnie podgrzać lekko na gazie lub w mikrofalówce (nie zagotowywać!). Przestudzić.
Mascarpone, dynię, cukier puder i cynamon wymieszać w mikserze. Na koniec wlać żelatynę i jeszcze raz wymieszać mikserem.

Masę dyniową wyłożyć na wystudzone ciasto i włożyć do lodówki.


Gorzką czekoladę zetrzeć na lekko stężałą masę dyniową. Udekorować śmietaną kremówką ubitą z cukrem pudrem. Ciasto chłodzić przez kilka godzin, a najlepiej przez noc.





3 komentarze:

  1. Świetne połączenie!
    Warto poświęcić trochę czasu i delektować się takimi smakołykami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, może nie jest to ciasto typu "wymieszać, wylej i upiecz", ale warto :)

      Usuń
  2. Dynia i cytryna - to musiało smakować genialnie! :)

    OdpowiedzUsuń