sobota, 1 sierpnia 2015

Klops mięsny faszerowany kalafiorem

Sezon na kalafiory w pełnia, a pomysły już się kończą? Klops z mielonego mięsa z farszem z kalafiora to nie tylko pomysł na smaczny obiad. Podany z salsą albo czosnkowym sosem jogurtowym jest też świetną zimną przystawką. Dzięki kapuście włoskiej, którą klops jest owinięty, danie prezentuje się na stole bardzo apetycznie.



Składniki:

  • 6 liści kapusty włoskiem obgotowanych w posolonej wodzie
 Farsz:
  • 1 średni kalafior
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1 łyżka masła
  • 1 sucha bułka – namoczona i odciśnięta
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
Masa mięsna:
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1 łyżka masła
  • 1 sucha bułka – namoczona i odciśnięta
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki czerwonego pesto (można pominąć lub zastąpić przecierem pomidorowym)
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • sól i pieprz








Kalafior ugotować w posolonej wodzie do miękkości, odcedzić i przestudzić, a następnie rozgnieść widelcem, lub zemleć. Cebulę podsmażyć na maśle i dodać do kalafiora. Dodać również jajko, natkę pietruszki, odciśniętą bułkę i bułkę tartą. Dobrze doprawić solą i pieprzem. Dobrze wymieszać.


Cebulę podsmażyć na maśle i dodać do mięsa. Dodać również jajko, pesto, przecier pomidorowy, odciśniętą bułkę i bułkę tartą. Dobrze doprawić solą i pieprzem. Wyrobić na jednolitą masę.


Keksówkę o wymiarach 30 x 10 cm wyłożyć liśćmi kapusty w taki sposób, aby wystawały. Spód i boki wyłożyć większą częścią masy mięsnej (zostawić ok. 1/5 masy na wyłożenie wierzchu). Do środka nałożyć farsz z kalafiora i lekko docisnąć, by nie było wolnych przestrzeni. Na wierzchu wyłożyć pozostałe mięso i lekko docisnąć. Na wierzchu ułożyć dodatkowy liść kapusty i zawinąć wystającymi liśćmi. Przykryć folią aluminiową



Piec w temperaturze 175 stopni (grzałka góra-dół) około 40 minut. Na ostatnie 5 minut ściągnąć folię.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.