poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Sałatka z buraczków, wędzonego łososia i sera gorgonzola

Świeża, lekka i bardzo smaczna – sałatka z moich ulubionych czerwonych buraczków z wędzonym łososiem, serem gorgonzola i kukurydzą. Wszystkie te smaki doskonale się komponują, a całość dopełnia niesamowity dressing – orzechowy vinegrette. Sałatkę polecam szczególnie jako starter, lunch albo przystawkę.
Przepis na sałatkę dla 1-2 osób (ilość jak na zdjęciach).

Składniki:
  • niewielka ilość mieszanki różnych sałat
  • 1 średni burak czerwony (ugotowany lub upieczony)
  • ziarna z ½ kolby ugotowanej kukurydzy (lub 3 łyżki kukurydzy z puszki)
  • 75 g wędzonego łososia w plastrach – pokrojonego na mniejsze kawałki
  • 50 g sera gorgonzola – pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki orzeszków piniowych (można pominąć lub innymi orzechami)


Dressing – vinegrette z orzechami włoskimi*:
  • 8 połówek orzechów włoskich (lub garść :))
  • 2 łyżki octu z białego lub czerwonego wina
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 3 łyżki stołowe tłoczonego na zimno oleju z orzechów włoskich (lub innego o neutralnym smaku)
  • sól i świeżo mielony czarny pieprz


Orzechy utrzeć w moździerzu na gładką masę. Do osobnej miseczki wlać ocet i syrop klonowy, dodać dużą szczyptę soli i mieszać tak długo, aż sól się rozpuści. Doprawić pieprzem, dodać olej i orzech i wszystko razem dokładnie wymieszać.

Ponieważ pieczone buraczki można wykorzystać na wiele sposobów proponuję od razu upiec kilka, a do sałatki użyć jednego, którego po wystudzeniu należy obrać i pokroić na plastry, a następnie każdy plaster na ósemki.
[Pieczenie buraków: Buraczki umyć i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko skropić oliwą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na ok. 20-30 minut. Piec aż zrobią się lekko miękkie. Buraki można również ugotować w mundurkach, choć pieczone są zdecydowanie smaczniejsze.]

Poszczególne składniki sałtaki ułożyć na półmisku, dodać dressing, posypać orzeszkami i oprószyć świeżo mielonym czarnym pieprzem.





* przepis na dressing pochodzi z książki „Sosy – 100 najlepszych przepisów” S. Faller, M. Cremer



1 komentarz:

  1. Widzę po wpisach na blogu, że mamy podobne smaki. Uwielbiam buraczki. Kiedy pierwszy raz upiekłam do sałatki(wcześniej gotowałam) zjadłam solo. Bardzo lubię z serem kozim. W wersji zimowej z jabłkiem, ogórkami kiszonymi odrobiną cebuli oraz śmietaną i musztardą.

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.