niedziela, 16 sierpnia 2015

Wytrawne muffiny z salami, fetą i suszonymi pomidorami

Lekkie i proste w przygotowaniu muffiny z dodatkami w włoskim stylu, podkreślonymi aromatem bazylii – doskonałe zarówno na ciepłe śniadanie lub jako zimna przystawka. Szybko znikają, więc proponuję od razu zrobić podwójną porcję.
Jeśli ktoś woli wersję bez salami, można je pominąć, lub zastąpić np. niewielką ilością pokrojonego, podduszonego i odsączonego szpinaku.


Składniki na 12 sztuk:

  • 125 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 150 ml mleka
  • 40 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku roztarte z 1/2 łyżeczki soli
  • 30 g salami (6 cieniutkich plasterków)
  • 90 g sera feta
  • 2 duże suszone pomidory (mogą być odsączone suszone pomidory z zalewy)
  • 4 listki bazylii


Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia do dużej miski i odstawić.

Plasterki salami pokroić na mniejsze części. Ser feta pokroić w kostkę, a pomidory pokroić na małe kawałeczki. Bazylię posiekać. Salami wymieszać z pomidorami i bazylią. Dodać fetę.

Jajko roztrzepać trzepaczką. Dodać mleko, oliwę i czosnek i jeszcze raz roztrzepać. Dodać fetę z pozostałymi dodatkami i wymieszać. Całość przelać do miski z suchymi składnikami i krótko wymieszać łyżką. Nałożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.


Piec 20 minut w temperaturze 175-180 stopni C (grzałka góra-dół).







Przepis bierze udział w akcji:
Danie pachnące ziołami. Lato 2015

1 komentarz:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.