sobota, 22 sierpnia 2015

Pieczona karkówka z czosnkiem

Kawał karkówki upieczony jako mięso do obiadu po wystudzeniu może być również smaczną wędliną do chleba.

Składniki:
  • 1 kg karkówki (najlepiej wąski, długi kawałek)
  • 4 ząbki czosnku przekrojone na ćwiartki
  • 2 łyżeczki vegety (ewentualnie sól)
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • świeżo mielony pieprz
  • suszone oregano i bazylia

Karkówkę umyć i osuszyć. Ostrym końcem noża zrobić głębokie wąskie nacięcia w kilkunastu miejscach i włożyć w nie czosnek. Vegetę, granulowany czosnek, pieprz i zioła wymieszać i mieszanką natrzeć mięso. Włożyć je do zamykanego plastikowego pojemnika i schłodzić przez co najmniej kilka godzin.


Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni (grzałka góra-dół).
Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i przykryć je folią aluminiową. Piec pod folią przez godzinę, a następnie usunąć folię i piec jeszcze przez 10 minut.

Jeśli karkówka jest większa powinna być pieczona odpowiednio dłużej – np. 1,5 kg pieczemy przez 1,5h pod folią + 10 minut bez folii.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.