wtorek, 1 września 2015

Muffiny z kalafiora i twarogu z salsą pomidorową

Kalafior ma nieograniczone możliwości, a ja właśnie odkryłam kolejną z nich :)
Muffiny z kalafiora i twarogu z dodatkiem pesto, cebulki i natki pietruszki to doskonała propozycja na śniadanie, lunch lub przystawkę. Są smaczne na ciepło i na zimno. Mogą być podawane solo, ale prosta świeża salsa pomidorowa doskonale do nich pasuje i wzbogaca ich smak. Wbrew temu, co mogłaby sugerować nazwa, muffiny z kalafiora i twarogu przygotowywane są bez użycia mąki.
Podane proporcje wystarczają na przygotowanie 18 muffinów.

Składniki:
  • 1 duży kalafior
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 3 jajka
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 łyżeczki czerwonego pesto
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Kalafior podzielić na różyczki i ugotować w posolonej wodzie do miękkości. Ostudzić i zmielić w maszynce razem z twarogiem (można do tego celu użyć blendera).

Cebulkę drobno posiekać i podsmażyć na łyżce masła. Pod koniec smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.

Do masy z kalafiora i twarogu dodać wszystkie składniki i dobrze wymieszać.
Formę na muffiny przetrzeć ręcznikiem papierowym zwilżonym olejem (lub spryskać olejem w sprayu). Dno lekko wysypać bułką tartą. Masę łyżką przełożyć do gniazd foremki (do wysokości górnej krawędzi).



Piec w temperaturze 180 stopni (grzałka góra-dół) około 20 minut.

Salsa pomidorowa


Składniki:
  • 4 duże pomidory
  • 8 oliwek
  • ½ niewielkiej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • szczypta pieprzu cayenne
  • sól i pieprz do smaku
Pomidory umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Oliwki pokroić w cienkie plasterki. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać i doprawić. Salsę nakładać na muffiny przed samym podaniem. Najlepiej podać ją w miseczce, by każdy obsłużył się sam :)






2 komentarze: