piątek, 23 października 2015

Morze Czarne - ciasto czekoladowe pod bezą

Morze Czarne to ciasto, którego powinni spróbować wielbiciele czekolady, szczególnie gorzkiej. Kakaowy biszkopt przełożony jest masą czekoladową na bazie mascarpone z kremem czekoladowo-orzechowym i rozpuszczoną gorzką czekoladą. Od delikatnego kremu śmietankowego i bezy oddziela go, a właściwie łączy, warstwa wiśni w żelu i starta gorzka czekolada. Słodycz bezy i kremu śmietankowego przełamana jest goryczką kakao, dzięki czemu ciasto staje się wykwintne i ma wyjątkowy smak.
Jeśli jednak ktoś nie da się namówić na gorzką czekoladę, wystarczy w przepisie użyć czekolady mlecznej. To jedno z najlepszych moich ciast, więc szczerze polecam :)


Biszkopt kakaowy:
  • 7 jajek
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dalej miksując dodawać stopniowo cukier (łyżka po łyżce :)), a następnie żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie połączyć z pianą , mieszając łyżką, aby ciasto nie opadło.Dno foremki o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć na nią masę i wyrównać wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) około 20 minut, do tzw. suchego patyczka.Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu na kratce, ciasto przekroić na dwa blaty.

Beza:
  • 6 białek
  • 250 g cukru
  • szczypta soli

Białka ubić na sztywną pianę. Dalej miksując dodać szczyptę soli i stopniowo dodawać cukier. Gotową bezę przełożyć na foremkę o wymiarach 25x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Aby bez była krucha i sucha – czyli taka jak ma być, trzeba trzymać się następującej procedury pieczenia:1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni (grzałka góra-dół) i piec bezę przez 5 minut2. Zmniejszyć temperaturę do 120 stopi i piec bezę przez kolejne 60 minut3. Wyłączyć piekarnik i pozostawić bezę w środku na ostatnie 60 minut (nie otwierać w tym czasie piekarnika).Bezę wyciągnąć z piekarnika i usunąć papier ze spodu. Powinna być w całości, ale jeśli pęknie, nic się nie stanie :)

Krem czekoladowy:
  • 750 g serka mascarpone
  • 300 g kremu czekoladowo-orzechowego typu Nutella (zwykłe tańsze marki sprawdzą się równie dobrze)
  • 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)

Serek mascarpone zmiksować z kremem czekoladowym. Czekoladę połamać, włożyć do małej metalowej miski lub kubeczka, który umieścić w większym naczyniu z gorącą (wrzącą) wodą. Odczekać kilka minut aż czekolada nabierze temperatury i wymieszać. Ciepłą czekoladę wlewać cienkim strumieniem do kremu i wszystko razem dobrze zmiksować.

Masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 125 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Śmietanę i cukier puder ubić na sztywno za pomocą miksera, dodać serek mascarpone i jeszcze raz wszystko razem dobrze ubić.

Dodatkowo:
  • ½ słoiczka wiśni w żelu (lub wiśni z kompotu)
  • 50 g gorzkiej czekolady startej na tarce (1/2 tabliczki)
  • 50 ml ajerkoniaku do nasączenia (lub innego alkoholu, lub herbaty, lub soku z cytryny, lub… :))


Składanie ciasta:
1. Dolny blat biszkoptowy nasączyć ajerkoniakiem i wyłożyć na niego cały krem czekoladowy.
2. Całość przykryć drugim blatem, na który wyłożyć wiśnie w żelu i startą gorzką czekoladę.
3. Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę (można sobie pomóc workiem cukierniczym).
4. Całość przykryć bezą, którą lekko docisnąć do śmietany.

Ciasto przechowywać w lodówce.













18 komentarzy:

  1. Wygląda fantastycznie! Uwielbiam czekoladowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fenomenalnie wygląda, takie wysokie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. nie znam tego ciasta, a bardzo takie lubię, zapisuje do wypróbowania wkrótce:)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będziesz zadowolona :) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. "Kakaowy biszkopt przełożony jest masą czekoladową na bazie mascarpone z kremem orzechowym i rozpuszczoną" nie rozumiem o co chodzi z tym kremem orzechowym, w przepisie nie ma mowy o czymŝ takim :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam dwóch określeń na ten sam krem czekoladowo-orzechowy (inaczej czekoladowo-nugatowy) typu Nutella :) Poprawiam :)

      Usuń
  5. NA PEWNO PRZEPYSZNE,ALE I BĄBA KALORII :)

    OdpowiedzUsuń
  6. jest mega dobre ,polecam probowalam

    OdpowiedzUsuń
  7. Zapisuję sobie, bo świetnie wygląda. Jesteś dla mnie kopalnią inspiracji, to już kolejny przepis, który mnie urzeka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo Ci dziękuję za dobre słowo :* :)

      Usuń
  8. Najlepsze i najdroższe ciasto jakie robiłam do tej pory

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że Ci smakowało :) Co do kosztów, zawsze można pokombinować z zamiennikami, choć nie zawsze warto ;). Bardzo dziękuję za komentarz i pozdrawiam!

      Usuń
  9. Ciasto jest bardzo pyszne....




    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że Ci smakowało i bardzo mi miło, że chciało Ci się napisać komentarz :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  10. Piekę placki od ponad 20 lat...Ale to ciasto przebija wszystkie dotychczasowe.Jest wyśmienite!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo Ci dziękuję za ten komentarz i cieszę się, że ciasto przypadło Ci do gustu :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń