piątek, 23 października 2015

Morze Czarne - ciasto czekoladowe pod bezą

Morze Czarne to ciasto, którego powinni spróbować wielbiciele czekolady, szczególnie gorzkiej. Kakaowy biszkopt przełożony jest masą czekoladową na bazie mascarpone z kremem czekoladowo-orzechowym i rozpuszczoną gorzką czekoladą. Od delikatnego kremu śmietankowego i bezy oddziela go, a właściwie łączy, warstwa wiśni w żelu i starta gorzka czekolada. Słodycz bezy i kremu śmietankowego przełamana jest goryczką kakao, dzięki czemu ciasto staje się wykwintne i ma wyjątkowy smak.
Jeśli jednak ktoś nie da się namówić na gorzką czekoladę, wystarczy w przepisie użyć czekolady mlecznej. To jedno z najlepszych moich ciast, więc szczerze polecam :)


Biszkopt kakaowy:
  • 7 jajek
  • 200 g drobnego cukru do wypieków
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Dalej miksując dodawać stopniowo cukier (łyżka po łyżce :)), a następnie żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie połączyć z pianą , mieszając łyżką, aby ciasto nie opadło.Dno foremki o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć na nią masę i wyrównać wierzch. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) około 20 minut, do tzw. suchego patyczka.Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu na kratce, ciasto przekroić na dwa blaty.

Beza:
  • 6 białek
  • 250 g cukru
  • szczypta soli

Białka ubić na sztywną pianę. Dalej miksując dodać szczyptę soli i stopniowo dodawać cukier. Gotową bezę przełożyć na foremkę o wymiarach 25x35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Aby bez była krucha i sucha – czyli taka jak ma być, trzeba trzymać się następującej procedury pieczenia:1. Nagrzać piekarnik do 180 stopni (grzałka góra-dół) i piec bezę przez 5 minut2. Zmniejszyć temperaturę do 120 stopi i piec bezę przez kolejne 60 minut3. Wyłączyć piekarnik i pozostawić bezę w środku na ostatnie 60 minut (nie otwierać w tym czasie piekarnika).Bezę wyciągnąć z piekarnika i usunąć papier ze spodu. Powinna być w całości, ale jeśli pęknie, nic się nie stanie :)

Krem czekoladowy:
  • 750 g serka mascarpone
  • 300 g kremu czekoladowo-orzechowego typu Nutella (zwykłe tańsze marki sprawdzą się równie dobrze)
  • 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)

Serek mascarpone zmiksować z kremem czekoladowym. Czekoladę połamać, włożyć do małej metalowej miski lub kubeczka, który umieścić w większym naczyniu z gorącą (wrzącą) wodą. Odczekać kilka minut aż czekolada nabierze temperatury i wymieszać. Ciepłą czekoladę wlewać cienkim strumieniem do kremu i wszystko razem dobrze zmiksować.

Masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietany kremówki 36%
  • 125 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

Śmietanę i cukier puder ubić na sztywno za pomocą miksera, dodać serek mascarpone i jeszcze raz wszystko razem dobrze ubić.

Dodatkowo:
  • ½ słoiczka wiśni w żelu (lub wiśni z kompotu)
  • 50 g gorzkiej czekolady startej na tarce (1/2 tabliczki)
  • 50 ml ajerkoniaku do nasączenia (lub innego alkoholu, lub herbaty, lub soku z cytryny, lub… :))


Składanie ciasta:
1. Dolny blat biszkoptowy nasączyć ajerkoniakiem i wyłożyć na niego cały krem czekoladowy.
2. Całość przykryć drugim blatem, na który wyłożyć wiśnie w żelu i startą gorzką czekoladę.
3. Na wierzch wyłożyć bitą śmietanę (można sobie pomóc workiem cukierniczym).
4. Całość przykryć bezą, którą lekko docisnąć do śmietany.

Ciasto przechowywać w lodówce.













55 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Jest przepyszny piekła ten placek na swoje urodziny ������ Dzisiaj piękę siostrze na urodziny ������

      Usuń
    2. Czy do masy i bitej śmietany można dodać żelatynę jeśli tak to ile? Piekłam ciasto pyszne ale się rozpadało

      Usuń
    3. Robiłam, jest naprawdę pyszne.

      Usuń
  2. Wygląda fantastycznie! Uwielbiam czekoladowe ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fenomenalnie wygląda, takie wysokie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie znam tego ciasta, a bardzo takie lubię, zapisuje do wypróbowania wkrótce:)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. "Kakaowy biszkopt przełożony jest masą czekoladową na bazie mascarpone z kremem orzechowym i rozpuszczoną" nie rozumiem o co chodzi z tym kremem orzechowym, w przepisie nie ma mowy o czymŝ takim :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam dwóch określeń na ten sam krem czekoladowo-orzechowy (inaczej czekoladowo-nugatowy) typu Nutella :) Poprawiam :)

      Usuń
  6. NA PEWNO PRZEPYSZNE,ALE I BĄBA KALORII :)

    OdpowiedzUsuń
  7. jest mega dobre ,polecam probowalam

    OdpowiedzUsuń
  8. Zapisuję sobie, bo świetnie wygląda. Jesteś dla mnie kopalnią inspiracji, to już kolejny przepis, który mnie urzeka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Najlepsze i najdroższe ciasto jakie robiłam do tej pory

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że Ci smakowało :) Co do kosztów, zawsze można pokombinować z zamiennikami, choć nie zawsze warto ;). Bardzo dziękuję za komentarz i pozdrawiam!

      Usuń
  10. Ciasto jest bardzo pyszne....




    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że Ci smakowało i bardzo mi miło, że chciało Ci się napisać komentarz :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  11. Piekę placki od ponad 20 lat...Ale to ciasto przebija wszystkie dotychczasowe.Jest wyśmienite!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo Ci dziękuję za ten komentarz i cieszę się, że ciasto przypadło Ci do gustu :) Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  12. Ile mąki do biszkoptu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 5 łyżek, jak w przepisie. No chyba że chodzi o ich wielkość, to duże, czubate :-)

      Usuń
  13. ciasto REWELACJA!!!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piecze się 65 minut, a potem jeszcze odpoczywa 60 minut w wyłączonym piekarniku, więc się już nie piecze.

      Usuń
  15. Czyli aż dwie godziny trzeba to przygotowywać. Dla mnie to jest trochę za dużo.

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam! Sporo przepisów regionalnych z tej strony wykorzystuję w swojej kuchni.Są naprawdę świetne.Ciasta też są ciekawe.Mam tylko jedną prośbę.
    Jeżeli w przepisie jest podany składnik w łyżkach - np:5 łyżek,to znaczy że są to łyżki płaskie i ich waga diametralnie różni się od czubatych.Po zatem łyżki różnią się wielkością-standardowe mają 15ml ale spotkałam się 10ml jak również z innymi. A w wyrobach cukierniczych dokładność jest bardzo ważna.Proszę przy łyżkach podać ile ma ml.lub przeliczyć na szklankę o pojemności 250ml. Będzie to łatwiejsze do ogarnięcia szczególnie młodszemu pokoleniu mniej doświadczonemu.Dziękuję bardzo za wyrozumiałość i cierpliwość w czytaniu mojego posta.Zdzisława.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zdzisławo, dziękuję za komentarz i sugestię. Postaram się być bardziej precyzyjna :)

      Usuń
    2. Zdzislawo, to proszę korzystać z temomixa. Tam krok po kroku pokazany jest przepis i waga składników. Nawet mój mąż nauczył się gotować. Droga Pani bez przesady, przepis jest jasny, bez przesady z tymi ,,różnymi łyżkami ". Do Trzeci Talerz dzisuaj wlasnie będę kończyła ciacho ( wczoraj ipieklam biszkopt), pozdrawiam.

      Usuń
  17. 10 cm wysokości ciasto wyszło :o
    I strasznie slodkie

    OdpowiedzUsuń
  18. Jak nie mam wiśni w żelu, tylko z kompotu ,to jak zrobić żelkę?

    OdpowiedzUsuń
  19. A czy ta beza nie rozpuści się od masy śmietanowej, od razu można kłaść? ,czy bezpośrednio przed podaniem ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie rozpuści się. Masa śmietanowa jest stabilna, więc kładziemy od razu.

      Usuń
  20. Czy można dać truskawki mrożone zamiast wiśni lub dżem?

    OdpowiedzUsuń
  21. Witam. To ile tej mąki ma być w dag

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam tego typu wypieki i koniecznie trzeba się nimi zainteresować, dlatego polecam Wam wejść sobie na stronę https://basiazsercem.pl/ aby sprawdzić, jaka mąka będzie do wypieków najlepsza. Moim zdaniem warto sięgać własnie po te najlepsze propozycje, aby wypieki były jeszcze pyszniejsze.

    OdpowiedzUsuń
  23. Czy do masy o bitej śmietany można dodać żelatynę jeśli tak to ile

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno można dodać żelatynę, ale ja jej nie stosuję do tego ciasta, więc nie podpowiem. Podpowiem za to, że z pewnością problemem jest śmietana. Śmietana 36% (kupuję z Piątnicy) nigdy mnie nie zawiodła. Używam jej do tortów itd. Jest gęsta i zwarta już w kubeczku. Natomiast z lejącą śmietaną 30% mam średnie doświadczeia i nigdy jej nie używam.

      Usuń
  24. Ciasto pięknie wygląda i rewelacyjnie smakuje...

    OdpowiedzUsuń
  25. piekłam to ciasto, trochę odcukrzyłam, gdzie było można /do śmietany 1,5 łyżki, do ciasta 150 gram/ do śmietany 30% dałam łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w małej ilości wody i 250g mascarpone,ponadto wiśnie mrożone dodałam do galaretki wiśniowej rozpuszczonej w mniejszej ilości wody niż na opakowaniu, nasączyłam sokiem z cytryny,wyszedł super

    OdpowiedzUsuń
  26. Kurcze! Twoje Morze Czarne wygląda obłędnie! Na sam widok leci mi ślinka! Mmmmmmmmmmmmmmm!

    OdpowiedzUsuń
  27. Ciacho pycha :) Piekłam i zamierzam je zrobić teraz na święta. Nie robię go zbyt często bo niestety nie potrafię się powstrzymać i jem, jem, jem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam podobnie, dlatego dzielę się chętnie i karmię innych :)
      Dziękuję za podzielenie się opinią i pozdrawiam serdecznie <3

      Usuń
  28. Zamiast żelatyny ja bym np.dala śmietan - fix zawsze tak robię przy takich kremach z żelatyna mi czasem grudki wychodzą a tak to jest super masa jednolita i sztywna

    OdpowiedzUsuń
  29. Uwielbiam to ciasto. Ja zamiast wiśni daje borówki w galaretce.

    OdpowiedzUsuń
  30. Wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  31. Och, wspaniałe! Nadaje się na królewski stół!

    OdpowiedzUsuń
  32. Ciasto przepyszne, pięknie się prezentuje. Robię kolejny raz. Polecam.

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.