niedziela, 24 stycznia 2016

Kavarma – bułgarski gulasz wieprzowy



Kavarma to tradycyjny bułgarski gulasz z wieprzowiny duszonej w czerwonym winie z dużą ilością warzyw. Oryginalnie przygotowuje się go w naczyniu zwanym gyuveche, ale można go również przygotować w głębokiej patelni.
Bułgaria zawsze kojarzyła mi się z pomidorami, dodawanym niemal do każdego bułgarskiego obiadu, który jadłam i oczywiście z pyszną szopską sałatą. Kavarmy w Bułgarii nie miałam okazji próbować, ale odkąd wypróbowałam przepis z bloga Pocztówki z kuchni, jest moim ulubionym gulaszem i przygotowywałam go już wiele razy. W niektórych regionach Bułgarii kavarmę przygotowuje się jako bardzo pikantne danie. Jednak ja zwykle papryczkę chili z poniższego przepisu zastępuję chili w proszku. Łatwiej mi wtedy kontrolować ostrość dania. Wy zróbcie, jak uważacie :) Przepis zmodyfikowałam również o pomidory w puszce, dzięki którym sos jest bardziej gęsty. Jedno jest pewne – to danie które koniecznie trzeba wypróbować. Jest lekkie, a jednocześnie konkretne, a czerwone wino podkreśla smak warzyw towarzyszących wieprzowinie.

Składniki:

  • 1 kg wieprzowiny (karkówka, szynka)
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • niewielki kawałek selera
  • 1 por
  • 2-3 ostre papryczki chili (lub chili w proszku)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • sól i pieprz
  • słodka papryka w proszku
  • 1 liść laurowy
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 3-4 łyżki oleju do smażenia



Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę i podsmażyć na rozgrzanym oleju w głębokiej patelni lub garnku z grubym dnem. Warzywa obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Do mięsa dodać wszystkie warzywa poza papryczkami i chwilę razem smażyć. Następnie dodać pomidory w puszce i przecier pomidorowy, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Dusić na wolnym ogniu ok. 15-20 min. Po tym czasie wlać wino, dodać liść laurowy i posiekane papryczki chili (lub chili w proszku). Dusić do całkowitej miękkości warzyw i mięsa.


Najczęściej kavarmę podaję z ziemniakami, ale pasuje do niej również kasza (dzisiaj akurat łamana kasza jęczmienna z warzywami).




6 komentarzy: