sobota, 20 lutego 2016

Ciastka grzyby


Pieczarki? Ciastka? Kiedy je po raz pierwszy zobaczyłam bardzo mnie zaintrygowały. Tureckie tradycyjne ciasteczka do złudzenia przypominają grzyby. Przygotowanie ich jest banalnie proste, a smakiem przypominają miękkie biszkopty. Ponieważ są dość duże, przygotowałam również wersję z czekoladą, dzięki której ciastka chrupie się jeszcze przyjemniej :)

Składniki na około 24 sztuki:
  • 150 g miękkiego masła
  • ½ szklanki cukru
  • 2 jajka (w temperaturze pokojowej)
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżki kakao
  • opcjonalnie 250 g czekolady
Masło ucieramy mikserem razem z cukrem na jednolitą masą. Jajka roztrzepujemy i stopniowo dodajemy do masy cały czas miksując. Na koniec dodajemy również ekstrakt waniliowy.
Obie mąki i sodę przesiewamy, dodajemy do masy i dobrze mieszamy.






Dużą blaszkę, lub dwie mniejsze, wykładamy papierem do pieczenia. Mokrymi dłońmi formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i układamy na blaszce w dość dużych odstępach. Koniec pustej suchej plastikowej butelki zanurzamy w kakao i wciskamy go w ciastko na głębokość 1/3 kulki z ciasta. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół).

Ciastka chłodzimy na kratce.
Jeśli decydujemy się na wersję z czekoladą, rozpuszczamy ją w małej metalowej miseczce ustawionej nad gotującą się wodą. Każde ciasteczko zanurzamy "kapeluszem" w czekoladzie i odkładamy do zastygnięcia czekolady.







19 komentarzy:

  1. Niesamowicie wyglądają! Rzeczywiście na pierwszy rzut oka można się oszukać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I właśnie to złudzenie najbardziej mnie zaintrygowało :)

      Usuń
  2. Ale cudowne ciasteczka! Wyglądają nieziemsko smakowicie! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakują jak herbatniki i czekolada zdecydowanie im służy :)

      Usuń
  3. Zawsze, jak widzę na blogach te ciasteczka, to się nimi zachwycam. Muszę kiedyś zrobić, bo jestem ciekawa ich wyglądu w naturze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też chwilę czekały na swoją kolej, ale w końcu się doczekały :)

      Usuń
  4. Nas też intrygują te grzybki odkąd je zobaczyłyśmy, niestety wersji bez glutenu jeszcze nie udało nam się zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasteczka mają smak i konsystencję herbatników, więc jeśli macie przepis na bezglutenowe, to jest szansa, że w takiej formie wyjdą podobne :)

      Usuń
  5. robiłam je kiedyś, świetnie się prezentują :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowne te grzybki - muszę takie zrobić : )

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzięki za zdjęcie obrazujące ich powstanie. Nigdy nie sprawdziłam jak się je robi, ale Twoje"know how" mnie uświadomiło :) I przyznam, że z chęcią powciskam butlę w ciacha, żeby uzyskać taki efekt :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jeden z tych przypadków, gdzie obraz wart jest więcej niż słowa ;)

      Usuń
  8. Może kiedyś spróbuję je zrobić bo fajnie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Może kiedyś spróbuję je zrobić bo fajnie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Piekłam, nie wyszły mi. Ciasto od razu rozlało się na placki. Co zrobiłam nie tak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo chciałabym pomóc, ale nie wiem jak. Składniki i proporcje podałam dokładnie. Być może to kwestia temperatury piekarnika? U mnie jak widać, ciastka zwiększyły znacznie średnicę, ale zachowały kształt.

      Usuń