czwartek, 25 lutego 2016

Biała rzodkiew z warzywami w serowym sosie


Biała rzodkiew nie jest w Polsce zbyt popularna, a szkoda, bo zawiera dużo witamin i jest niskokaloryczna. Jeśli szukacie pomysłu na danie z jej wykorzystaniem proponuję podać ją z porem, brokułem, groszkiem i papryką w sosie na bazie sera Grana Padano.

Składniki dla 2 osób:
  • 1 biała rzodkiew (długa na około 15 cm)
  • 1/2 pora
  • 1/2 czerwonej słodkiej papryki (najlepiej odmiany Ramiro)
  • 1 mały brokuł
  • 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 szklanka gęstej śmietany
  • 1 szklanka sera Grana Padano startego na drobnej tarce
  • 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku
  • sól i pieprz
  • 1/3 szklanki gorącej wody

W garnku zagotować wodę, posolić ją i wrzucić do niej mrożony groszek, a po minucie brokuł podzielony na małe różyczki. Kiedy brokuł zmięknie warzywa odcedzić na durszlaku i przepłukać zimną wodą.

Rzodkiew obrać i pokroić w paski długości kilku centymetrów. Pora pokroić w pół-plasterki. Paprykę pokroić w cienkie paski.
Olej rozgrzać na patelni i podsmażyć na niej rzodkiew do miękkości. Dodać pokrojonego pora oraz paprykę i lekko posolić. Chwilę razem smażyć.

W niewielkim garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać do niego granulowany czosnek i śmietanę. Kiedy śmietana prawie się zagotuje dodać starty ser, czarny pieprz i chwilę razem gotować cały czas mieszając. Kiedy sos zgęstnieje dodać 1/3 szklanki gorącej wody. Po 2-3 minutach sos przelać do warzyw, wymieszać i ewentualnie doprawić.

Podawać z kaszą lub makaronem.



Przepis bierze udział w akcji:

10 komentarzy:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.