sobota, 27 lutego 2016

Serowe muffiny z brokułem

Muffiny z brokułem i zielonym groszkiem w cieście z sera Grana Padano i kefiru, to propozycja dla tych, którzy lubią wytrawne mięciutkie bułeczki ze smaczną "wkładką" :)

Składniki na 18 muffinów:
  • 3 jajka
  • 210 g mąki pszennej
  • 60 ml oliwy
  • 200 ml kefiru
  • 1 szklanka sera Grana Padano startego na drobnej tarce
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • kilka różyczek brokułu
  • garść zielonego mrożonego groszku
  • opcjonalnie garść prażonych orzeszków fistaszkowych

Groszek wrzucić do gotującej się posolonej wody. Po 2 minutach dodać różyczki brokułu i gotować go aż lekko zmięknie. Warzywa odcedzić i ostudzić.

Jajka roztrzepać rózgą w dużej misce. Dodać do nich oliwę, kefir, pieprz, sól i zioła prowansalskie i jeszcze raz dobrze roztrzepać.

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z niemal całym startym serem. Składniki suche przesypać do mokrych i całość wymieszać łyżką.





Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do każdej papilotki nałożyć małą łyżkę ciasta. Do ciasta wcisnąć niewielką różyczkę brokułu i groszek. Resztę ciasta wyłożyć po dużej łyżce na brokuł. Wierzch posypać odrobiną pozostałego sera i ewentualnie orzeszkami. Piec w piekarniku nastawionym na 170 stopni C (grzałka góra-dół) około 20 minut. Po wystudzeniu papilotki ładnie odejdą od ciasta, ale po upieczeniu raczej trudno wytrzymać do tego momentu ;)






Zapraszam również na:


















10 komentarzy:

  1. Cudowne, wytrawne muffinki :) Wygladają nieziemsko smakowicie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dużą ich zaletą jest dodatkowo to, że drugiego dnia pozostają wilgotne i miękkie :)

      Usuń
  2. Mogłybyśmy je jeść jako samodzielne danie bez żadnych dodatków :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetny pomysł. Przepis zawiera same lubiane przeze mnie składniki. Jestem ciekawa smaku takich muffinów, więc skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię muffinki, brokuły i ten ostrzejszy ser. Połączenie musi być bardzo smaczne : )

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojej, dawno nie robiłam muffinów w wersji słonej. Fajny przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super przepis!Nie jadłem nigdy takich!!Muszę spróbować zrobić;)Dzięki;)

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.