wtorek, 2 lutego 2016

Muffinki cytrusowe



Muffinki cytrusowe to proste babeczki o smaku i aromacie owoców cytrusowych – pomarańczy, cytryny i grejpfruta. Bardzo delikatne i bardzo smaczne. Każdy z owoców występuje tu w innej formie. Do ciasta dodałam sok i skórkę otartą z cytryny, a środek muffinków wypełniony jest pomarańczowym dżemem i kandyzowaną skórką grejpfruta. Ulubione smaki cytrusów w muffinkach można komponować wg własnych upodobań. Na przykład można użyć soku i skórki z mandarynki i dżemu ananasowego. Muffinki obejdą się bez kandyzowanych skórek, nawet bez dżemu, ale otarta skórka i sok z owoców nadają im lego specyficznego lekkiego smaku i zapachu.


Składniki na około 14-16 sztuk:
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 250 ml jogurtu naturalnego (rzadkiego)
  • 80 ml oleju
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 100 g dżemu pomarańczowego
  • 1/2 szklanki kandyzowanej skórki grejpfruta (opcjonalnie)
  • cukier puder do oprószenia babeczek
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i małą szczyptą soli. Dodajemy cukier i mieszamy.
W osobnej misce trzepaczką lub rózgą ubijamy jajka i dodajemy do nich stopniowo najpierw olej, potem jogurt naturalny i sok oraz skórkę z cytryny. Do składników płynnych wsypujemy składniki suche i mieszamy szpatułką. Jeśli ciasto jest bardzo gęste i trudno się miesza można dodać odrobinę mleka.

Do foremki na muffinki wkładamy papilotki i do każdej wkładamy łyżkę ciasta (mniej więcej do 1/3 wysokości). Na środku ciasta kładziemy po łyżeczce dżemu oraz 2-3 kawałki kandyzowanej skórki grejpfruta. Na całość kładziemy niecałą łyżkę ciasta w taki sposób, żeby przykryło dżem, ale żeby papilotka była wypełniona maksymalnie do 3/4 wysokości.





Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni C (grzałka góra-dół), wkładamy foremkę z muffinkami i pieczemy około 20-25 minut – do tzw. suchego patyczka.

Po lekkim przestudzeniu muffinki przekładamy na kratkę i po całkowitym wystygnięciu oprószamy cukrem pudrem.




7 komentarzy:

  1. A my dzisiaj robiłyśmy babeczki czekoladowe z nadzieniem z dżemu z czarnej porzeczki :D Robimy wymiankę? :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No jasne! Tylko że... zostały same okruszki :)

      Usuń
  2. Muffiny już za mną chodzą. Muszę zrobić, bo mi smaku narobiłaś. Z dżemem jeszcze nie robiłam :) Fajny pomysł.

    OdpowiedzUsuń