Choć lubię gotować, bywa że
przygotowując obiad szukam łatwych rozwiązań. I oto jedno z nich – aromatyczne marynowane
pałki z kurczaka pieczone w foliowym rękawie podane z ziemniakami upieczonymi z
wykorzystaniem tej samej marynaty. Wystarczy zamarynować pałki z kurczaka i
obrać ziemniaki, a potem wrzucić je do osobnych rękawów do pieczenia i upiec w
tym samym czasie. Niemal bez wysiłku mamy gotowy bardzo smaczny obiad.
Pomysł na to danie (z minimalnymi
zmianami) pochodzi z bloga Bake&Taste.
Składniki:
- 10 pałek z kurczaka
- 8 średnich ziemniaków
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki granulowanego czosnku
- 3 ząbki czosnku - posiekane
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- pieprz, sól
Pałki z kurczaka płuczemy pod
bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem.
W dużej misce łączymy olej, sos
sojowy, paprykę, granulowany czosnek, curry, bazylię, oregano, zioła
prowansalskie i pieprz. Do marynaty wkładamy pałki i mieszamy, aby marynata
dotarła we wszystkie zakamarki. Całość przekładamy do dużego worka zapinanego
na Zipper, jeszcze raz dobrze mieszamy i odkładamy do lodówki przynajmniej na 3
godziny. Od czasu do czasu obracamy worek. Marynować można również w przykrytej
folią spożywczą misce, ale moim zdaniem w zamkniętym worku marynowanie jest
skuteczniejsze, a obracanie mięsa w trakcie marynowania łatwiejsze.
Kiedy minie co najmniej 3 godziny
pałki przekładamy do rękawa do pieczenia, wlewamy do środka 2-3 łyżki marynaty
i obwiązujemy go z dwóch stron. Rękaw wkładamy do dużego naczynia do zapiekania
(na tyle dużego, by pałki leżały płasko, a nie jedna na drugiej) i nakłuwamy go
w kilku miejscach.
Do pozostałej marynaty dodajemy
posiekany świeży czosnek oraz sól (1/2 płaskiej łyżeczki) i obtaczamy w niej
ziemniaki pokrojone na mniejsze części. Ziemniaki
razem z marynatą przekładamy do drugiego foliowego rękawa, który również
zawiązujemy z obu stron, ale nie nakłuwamy. Rękaw kładziemy w naczyniu
żaroodpornym obok pałek.
Piekarnik nagrzewamy do 190
stopni C (grzałka góra-dół) i pieczemy około 1 godziny i 15 minut. W połowie
pieczenia worek z ziemniakami obracamy.
Do tego ziemniaczki i jest przepyszny sycący obiad :D
OdpowiedzUsuńBardzo często robię pałki lub skrzydełka z ziemniakami w piekarniku. Uwielbiam takie dania :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam ostatnio wg tego przepisu i wyszły boskie. Mięso było naprawdę pyszne, bardzo miękkie. A ziemniaki boskie! Polecam i jutro znowu robię :)
OdpowiedzUsuń