środa, 23 marca 2016

Ciasto Królowa nocy


Ciasto Królowa nocy to ciemny biszkopt i 2 kremy na bazie serka mascarpone – kajmakowy i czekoladowo-nugatowy. Takie tortowe ciasto ma szansę zabłysnąć na niejednym przyjęciu :)

Składniki na blaszkę 25x35 cm:
·         8 jajek w temperaturze pokojowej (białka i żółtka osobno)
·         130 g drobnego cukru do wypieków
·         300 g mąki pszennej tortowej
·         40 g kakao
·         1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
·         szczypta soli

Dodatkowo:
·         do nasączenia 2/3 szklanki mocnego naparu z herbaty wymieszanego z sokiem z połowy cytryny
·         do dekoracji – biała czekolada (wg uznania)



Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy z kakao i szczyptą soli.
W dużej misce miksujemy białka dodając pod koniec po 1 łyżce cukru pudru. Kiedy masa białkowa będzie sztywna dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Do masy jajecznej stopniowo dodajemy mąkę z kakao mieszając delikatnie rózgą, żeby ciasto za bardzo nie opadło. Biszkopt przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 stopni C (grzałka góra-dół) około 30-35 minut. Ciasto pozostawiamy w piekarniku do wystygnięcia. Rozcinamy na 2 blaty.

Krem kajmakowy:
·         500 g serka mascarpone
·         150 g masy kajmakowej (z puszki)
·         100 g białej czekolady

Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do małej metalowej miski i ustawiamy ją na garnku z lekko gotującą się wodą. W tym czasie w większej misce przez chwilę miksujemy serek mascarpone, po czym dodajemy masę kajmakową i wszystko razem jeszcze chwilę miksujemy. Kiedy czekolada się rozpuści, mieszamy ją, lekko przestudzamy, dodajemy do masy kajmakowej i miksujemy.
Dolną połowę biszkoptu nasączamy połową herbaty z cytryną, wykładamy na niego masę i na wierzch kładziemy drugą połowę biszkoptu.

Krem czekoladowo-nugatowy:
·         500 g serka mascarpone
·         150 g kremu nugatowego typu Nutella (może być jakaś tańsza wersja z sieciówki)
·         100 g gorzkiej czekolady

Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do małej metalowej miski i ustawiamy ją na garnku z lekko gotującą się wodą. W tym czasie w większej misce przez chwilę miksujemy serek mascarpone, po czym dodajemy krem nugatowy i wszystko razem jeszcze chwilę miksujemy. Kiedy czekolada się rozpuści, mieszamy ją, lekko przestudzamy, dodajemy do masy nugatowej i miksujemy.
Biszkopt nasączamy pozostałą herbatą z cytryną, wykładamy na niego masę i ewentualnie ozdabiamy wierzch.

Ciasto wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.



22 komentarze:

  1. mmm.. kuszące :) lubię takie ciasta.. :) na pewno w wolnym czasie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie mi miło jeśli podzielisz się wrażeniami :)

      Usuń
  2. Wspaniałe ciasto, podoba mi się bardzo. Porywam przepis no i kawałek ciacha :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kto, jak kto, ale Ty na pewno zrobisz z niego dobry użytek :)

      Usuń
  3. Świetna nazwa! A ciasto musi być przepyszne i super wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Najwięcej komplementów zbiera masa nugatowo-czekoladowa, więc polecam do wykorzystania w różnych ciastach :)

      Usuń
  4. Ciasto wygląda po prostu nadzwyczajnie : )

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie ukrywamy, że dzisiaj to już jesteśmy dość objedzone słodkimi ciastami ale na kawałek tego ciacha to byśmy się jeszcze skusiły :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha ciasto :).Najserdeczniejsze życzenia zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy, smacznego jajka, mokrego dyngusa, a także odpoczynku w rodzinnym gronie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i wzajemnie, życzę wiosennych Świąt :)

      Usuń
  7. Mimo iż na moim stole leży 3 rodzaje ciasta, odsunęłabym je natychmiast i sięgnęłabym po Królową Nocy. Wygląda cudnie a smakuje na pewno jeszcze lepiej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie następnym razem zapraszam do mojego stołu :)

      Usuń
  8. Masakrycznie słodkie niestety, ale jak ktoś lubi takie słodkie ulepki to czemu nie !

    OdpowiedzUsuń
  9. czy dobrze zrozumiałam ze tam trzeba dwa razy po 500gd serka mascarpone???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, mascarpone jest podstawowym składnikiem obu kremów.

      Usuń