Ciasto Królowa nocy to ciemny biszkopt i 2 kremy na bazie serka
mascarpone – kajmakowy i czekoladowo-nugatowy. Takie tortowe ciasto ma szansę
zabłysnąć na niejednym przyjęciu :)
Składniki na blaszkę 25x35 cm:
·
8 jajek w temperaturze pokojowej (białka i
żółtka osobno)
·
130
g drobnego cukru do wypieków
·
300
g mąki pszennej tortowej
·
40
g kakao
·
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
·
szczypta soli
Dodatkowo:
·
do nasączenia 2/3 szklanki mocnego naparu z
herbaty wymieszanego z sokiem z połowy cytryny
·
do dekoracji – biała czekolada (wg uznania)
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy z kakao i
szczyptą soli.
W dużej misce miksujemy białka dodając pod koniec po 1 łyżce cukru
pudru. Kiedy masa białkowa będzie sztywna dodajemy po 1 żółtku cały czas
miksując. Do masy jajecznej stopniowo dodajemy mąkę z kakao mieszając
delikatnie rózgą, żeby ciasto za bardzo nie opadło. Biszkopt przelewamy do
formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 stopni C
(grzałka góra-dół) około 30-35 minut. Ciasto pozostawiamy w piekarniku do
wystygnięcia. Rozcinamy na 2 blaty.
Krem
kajmakowy:
·
500
g serka mascarpone
·
150
g masy kajmakowej (z puszki)
·
100
g białej czekolady
Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do małej metalowej miski i
ustawiamy ją na garnku z lekko gotującą się wodą. W tym czasie w większej misce
przez chwilę miksujemy serek mascarpone, po czym dodajemy masę kajmakową i
wszystko razem jeszcze chwilę miksujemy. Kiedy czekolada się rozpuści, mieszamy
ją, lekko przestudzamy, dodajemy do masy kajmakowej i miksujemy.
Dolną
połowę biszkoptu nasączamy połową herbaty z cytryną, wykładamy na niego masę i
na wierzch kładziemy drugą połowę biszkoptu.
Krem
czekoladowo-nugatowy:
·
500
g serka mascarpone
·
150
g kremu nugatowego typu Nutella (może być jakaś tańsza
wersja z sieciówki)
·
100
g gorzkiej czekolady
Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do małej metalowej miski i
ustawiamy ją na garnku z lekko gotującą się wodą. W tym czasie w większej misce
przez chwilę miksujemy serek mascarpone, po czym dodajemy krem nugatowy i
wszystko razem jeszcze chwilę miksujemy. Kiedy czekolada się rozpuści, mieszamy
ją, lekko przestudzamy, dodajemy do masy nugatowej i miksujemy.
Biszkopt nasączamy pozostałą herbatą z cytryną, wykładamy na niego
masę i ewentualnie ozdabiamy wierzch.
Ciasto wstawiamy do lodówki na
minimum 2 godziny.
mmm.. kuszące :) lubię takie ciasta.. :) na pewno w wolnym czasie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńBędzie mi miło jeśli podzielisz się wrażeniami :)
UsuńWspaniałe ciasto, podoba mi się bardzo. Porywam przepis no i kawałek ciacha :-)
OdpowiedzUsuńKto, jak kto, ale Ty na pewno zrobisz z niego dobry użytek :)
UsuńCudowne i niezwykle apetyczne ciasto <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :* :)
UsuńŚwietna nazwa! A ciasto musi być przepyszne i super wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Najwięcej komplementów zbiera masa nugatowo-czekoladowa, więc polecam do wykorzystania w różnych ciastach :)
UsuńCiasto wygląda po prostu nadzwyczajnie : )
OdpowiedzUsuńMiło mi, że Ci się podoba :)
Usuńsłodka przyjemność:)
OdpowiedzUsuńZgadza się ;)
UsuńNie ukrywamy, że dzisiaj to już jesteśmy dość objedzone słodkimi ciastami ale na kawałek tego ciacha to byśmy się jeszcze skusiły :)
OdpowiedzUsuńDla Was mam nawet dwa :)
UsuńPycha ciasto :).Najserdeczniejsze życzenia zdrowych, radosnych i spokojnych Świąt Wielkiej Nocy, smacznego jajka, mokrego dyngusa, a także odpoczynku w rodzinnym gronie.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i wzajemnie, życzę wiosennych Świąt :)
UsuńMimo iż na moim stole leży 3 rodzaje ciasta, odsunęłabym je natychmiast i sięgnęłabym po Królową Nocy. Wygląda cudnie a smakuje na pewno jeszcze lepiej.
OdpowiedzUsuńW takim razie następnym razem zapraszam do mojego stołu :)
UsuńKuszące :)
OdpowiedzUsuńMasakrycznie słodkie niestety, ale jak ktoś lubi takie słodkie ulepki to czemu nie !
OdpowiedzUsuńczy dobrze zrozumiałam ze tam trzeba dwa razy po 500gd serka mascarpone???
OdpowiedzUsuńTak, mascarpone jest podstawowym składnikiem obu kremów.
UsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
OdpowiedzUsuńTwoja propozycja wygląda bardzo apetycznie, a ja właśnie szukam inspiracji, żeby trochę poeksperymentować. Dzięki poradom na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-zrobic-tradycyjne-ciasto-czekoladowe/ opanowałam już klasyczne ciasto czekoladowe i teraz czas trochę poszaleć, chcę teraz próbować nowych rzeczy. Dzięki za inspirację!
OdpowiedzUsuń