poniedziałek, 28 marca 2016

Sałatka z pora i marynowanych grzybów


Smaczna, szybka i prosta sałatka ze składników dostępnych cały rok.

  • 4 średnie pory (białe części)
  • około 350 g marynowanych grzybów (słoik 500 ml)
  • 4 jajka
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 ml majonezu
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz

Pory umyć, przekroić wzdłuż na 4 części i pokroić w paseczki. Zalać wrzątkiem z rozpuszczoną łyżką cukru. Po minucie odcedzić i wystudzić.
Jajka ugotować na twardo i pokroić w kostkę.
Grzyby odsączyć z zalewy i pokroić w niewielką kostkę.

Wszystkie warzywa wymieszać z majonezem i jogurtem. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Schłodzić.


9 komentarzy:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.