niedziela, 10 kwietnia 2016

Ciasto Trzy brzoskwinie


Proste ciasto biszkoptowe o intensywnym smaku brzoskwiń, które występują w nim w 3 różnych postaciach: pokrojone w plasterki owoce, galaretka brzoskwiniowa i dżem brzoskwiniowy w masie śmietankowej. Ciasto jest świeże, lekkie i orzeźwiające. Polecam! :)

Składniki na brytfankę 25x35 cm:

Biszkopt:
  • 5 jajek (białka i żółtka osobno)
  • 6 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
Masa śmietankowo-brzoskwiniowa:
  • 600 ml śmietany kremówki (36%)
  • 1 dżem brzoskwiniowy (około 300 g)
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2/3 szklanki soku brzoskwiniowego (z puszki z owocami)
Galaretka z owocami:
  • 1 puszka brzoskwini
  • 3 galaretki brzoskwiniowe
  • 1 litr gorącej wody


Przygotowanie ciasta:
Białka ubijamy mikserem na sztywno, dodając pod koniec ubijania po łyżce cukru i szczyptę soli. Nie przerywając miksowania dodajemy po 1 żółtku. Używając szpatułki masę jajeczną mieszamy delikatnie z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia oraz łyżką oleju. Całość wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (sam spód) i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach C (grzałka góra-dół). Po wystygnięciu ciasto obracamy i ściągamy papier. Masę śmietankowo-brzoskwiniową wyłożymy na obrócone ciasto, ponieważ od tej strony jest idealnie równe.

Przygotowanie masy śmietankowo-brzoskwiniowej:
Z puszki z brzoskwiniami odlewamy odpowiednią ilość soku i zagotowujemy go w garnuszku. Ściągamy z gazu i dodajemy żelatynę. Całość mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. W czasie kiedy żelatyna stygnie mieszamy ją od czasu do czasu i przygotowujemy masę.
Śmietanę kremówkę ubijamy mikserem na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy stopniowo dżem i nadal ubijamy. Na koniec dodajemy wystudzoną lekko tężejącą żelatynę i dokładnie miksujemy. Masę wykładamy na biszkopt (można go lekko naponczować sokiem z puszki z brzoskwiniami.

Na masie układamy brzoskwinie z puszki pokrojone w plasterki.
Galaretki rozpuszczamy w 1 litrze gorącej wody. Kiedy zacznie lekko tężeć zalewamy nią owoce. Ciasto wstawiamy do lodówki aż galaretka stężeje.




13 komentarzy:

  1. Wprost przepadamy za ciastami z galaretką i właśnie dlatego lubimy wiosenną porę, bo coraz częściej robi się takie ciacha :D Pycha

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś w tym jest, że wiosną zaczynamy tęsknić za owocami i za wszelką cenę próbujemy zrekompensować sobie ich brak :)

      Usuń
  2. Brzoskwiniowy zawrót głowy! Super przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam ... ciasto bardzo smacznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda lekko i bardzo wiosennie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam ciasta z dodatkiem brzoskwiń :) pięknie wygląda :) musi być bardzo pyszne.. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudeńko! Bardzo efektownie wygląda i z pewnością jeszcze lepiej smakuje! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Brzoskwiniowe już robiłam, pyszne 😊 dzisiaj wiśniowe się robi

    OdpowiedzUsuń