środa, 4 maja 2016

Kokosanki


Kokosanki – dobrze znane i lubiane ciasteczka z wiórkami kokosowymi.

Składniki na około 25 sztuk:
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 80 g masła
  • 2 białka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki marmolady

Masło rozpuszczamy w rondelku, ściągamy z ognia i dodajemy do niego 3 łyżki cukru, wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy kolejno 2 łyżki cukru. Do gotowej masy białkowej przekładamy wiórki kokosowe i mieszamy łyżką.

Z masy formujemy niewielki kulki (wielkości orzecha włoskiego), lekko je spłaszczamy i na środku robimy wgłębienie, do którego nakładamy niewielką ilość marmolady. Kokosanki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół).




4 komentarze:

  1. Po prostu kochamy ich wiórkową strukturę <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham kokosanki! Świetny pomysł na udekorowanie ich marmoladą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawdę mówiąc tylko taką wersję znam z autopsji :)

      Usuń