Sos pomidorowy to smaczny dodatek
do klopsików czy kotletów mielonych. Można go przygotować na różne sposoby i z
różnymi dodatkami. Dzisiaj proponuję gęsty, pełen warzyw sos pomidorowy,
którego głównym składnikiem (poza pomidorami oczywiście) jest cukinia.
- 1 średnia cukinia
- 500 ml przetartych pomidorów (gotowe można kupić w puszce lub kartoniku)
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1/8 żółtej papryki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki śmietany
- 1 płaska łyżka mąki
- 1/2 kostki rosołowej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka siekanego koperku
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki oleju
Cukinię myjemy i razem ze skórką
ścieramy na tarce o dużych oczkach. Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnych
oczkach. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Paprykę również kroimy w drobną
kostkę.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy
olej i wrzucamy cebulę. Chwilę podsmażamy i dodajemy marchewkę z papryką.
Warzywa podsmażamy na małym ogniu kilka minut często mieszając. Dodajemy startą
cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Warzywa dusimy razem około 10
minut. Po tym czasie dodajemy przetarte pomidory i kostkę rosołową. Początkowo
sos może być rzadki, ale po kilku minutach zacznie gęstnieć. Doprawiamy go
sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.
W garnuszku śmietanę mieszamy z
mąką i zaprawiamy, dodając kilka łyżek gotującego się sosu. Całość wlewamy do
garnka z sosem i zagotowujemy. Na koniec dodajemy koperek.
Lubię w tym sosie to, że kawałki warzyw są wyczuwalne. Jednak jeśli ktoś woli, można go zblendować.
Jak tylko mamy cukinie na ogródku to bardzo często robimy podobne sosy <3
OdpowiedzUsuńNie ma to jak warzywa z własnego ogródka :)
UsuńWygląda smakowicie, jednakże z kostki rosołowej bym zrezygnował na rzecz normalnych przypraw :)
OdpowiedzUsuńFakt, kostkę można wyeliminować :)
UsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie smaki:-) pyszności :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie smaki:-) pyszności :-)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie cukiniowe sosy :)Pycha!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
u mnie cukinie tylko na parapecie, ale latem na pewno będę przygotowywać podobne sosy:)
OdpowiedzUsuńZ pulpetami ten sos jest świetny, a nawet do ryżu czy makaronu : )
OdpowiedzUsuń