niedziela, 1 maja 2016

Sos pomidorowy z duszoną cukinią


Sos pomidorowy to smaczny dodatek do klopsików czy kotletów mielonych. Można go przygotować na różne sposoby i z różnymi dodatkami. Dzisiaj proponuję gęsty, pełen warzyw sos pomidorowy, którego głównym składnikiem (poza pomidorami oczywiście) jest cukinia.

  • 1 średnia cukinia
  • 500 ml przetartych pomidorów (gotowe można kupić w puszce lub kartoniku)
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1/8 żółtej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka siekanego koperku
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki oleju

Cukinię myjemy i razem ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach. Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Paprykę również kroimy w drobną kostkę.

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Chwilę podsmażamy i dodajemy marchewkę z papryką. Warzywa podsmażamy na małym ogniu kilka minut często mieszając. Dodajemy startą cukinię i przeciśnięty przez praskę czosnek. Warzywa dusimy razem około 10 minut. Po tym czasie dodajemy przetarte pomidory i kostkę rosołową. Początkowo sos może być rzadki, ale po kilku minutach zacznie gęstnieć. Doprawiamy go sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.

W garnuszku śmietanę mieszamy z mąką i zaprawiamy, dodając kilka łyżek gotującego się sosu. Całość wlewamy do garnka z sosem i zagotowujemy. Na koniec dodajemy koperek.



Lubię w tym sosie to, że kawałki warzyw są wyczuwalne. Jednak jeśli ktoś woli, można go zblendować.



10 komentarzy:

  1. Jak tylko mamy cukinie na ogródku to bardzo często robimy podobne sosy <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma to jak warzywa z własnego ogródka :)

      Usuń
  2. Wygląda smakowicie, jednakże z kostki rosołowej bym zrezygnował na rzecz normalnych przypraw :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt, kostkę można wyeliminować :)

      Usuń
  3. Uwielbiam takie smaki:-) pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie smaki:-) pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie cukiniowe sosy :)Pycha!
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. u mnie cukinie tylko na parapecie, ale latem na pewno będę przygotowywać podobne sosy:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z pulpetami ten sos jest świetny, a nawet do ryżu czy makaronu : )

    OdpowiedzUsuń