Młoda kapusta na kwaśno - kuchnia podkarpacka |
Kolejny raz wracam tej wiosny do młodej kapusty, bo to
bardzo wdzięczne warzywo i smaczny dodatek do wiosennych obiadów. Tym razem
proponuję duszoną młodą kapustę, która jest lekko zakwaszana, co zmienia jej
charakter z łagodnego, na bardziej intensywny. Niegdyś do zakwaszania młodej
kapusty używano szczawiu, jednak z czasem w wielu domach szczaw zastąpiono
kwaskiem cytrynowym. Koło Gospodyń Wiejskich w Zaczerniu (gmina Trzebownisko)
nazywa tę kapustę starodawną, ponieważ w ich regionie w taki sposób
przygotowuje się młodą kapustę od wielu pokoleń.
Oryginalny przepis znajdziecie w publikacji „Tradycja, smak
i wdzięk. Wybrane przepisy kulinarne z obszaru Lokalnej Grupy Działania
‘Eurogalicja’”.
Młoda kapusta na kwaśno - kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 1 kg młodej kapusty
- 200 g cebuli
- 1,5 łyżki smalcu lub 3 łyżki oleju
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz, kminek do smaku
- szczypta kwasku cytrynowego
Kapustę szatkujemy i zalewamy ją zagotowaną wodą (około 1,5
szklanki). Przez kilka minut kapustę gotujemy w odkrytym rondlu, po czym
solimy, dodajemy kminek, przykrywamy pokrywką i gotujemy, aż kapusta zmięknie,
a woda odparuje.
Cebulę obieramy i rumienimy na tłuszczu. Dodajemy ją do
kapusty, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy natkę
pietruszki i odrobinę kwasku cytrynowego.
Młoda kapusta na kwaśno - kuchnia podkarpacka |
Młoda kapusta na kwaśno - kuchnia podkarpacka |
lubię bardzo taką kapustę
OdpowiedzUsuńCzytam przepis i coś mi nie pasuje, kiedy używamy smalcu lub oleju, w przepisie cebulę smażymy na maśle a nie jest w przepisie. Czy tłuszcz do smażenia cebuli używamy wg uznania?
OdpowiedzUsuńDziękuję za zwrócenie uwagi :) Przepisałam tak, jak było w przepisie, ale już poprawiłam.
Usuń