Makowiec drożdżowy na noc – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Mokrzec, gmina Pilzno, powiat dębicki
Wśród podkarpackich przekładańców, przekładańce
drożdżowe zajmują szczególne miejsce – ze względu na swój smak, zapach i formę.
A wśród nich osobną kategorię stanowią przekładańce drożdżowe, które przekłada się
surowe i pozostawia na noc do wyrośnięcia. Trzymane w odpowiedniej temperaturze
– niezbyt niskiej, ale też nie za wysokiej – ciasto nabiera specyficznego,
lekko winnego posmaku. Ciasto wyrastające 12 godzin po upieczeniu jest lekko
wilgotne i pozostaje takie przez kilka dni, co jest raczej trudne do uzyskania w
drożdżówkach pieczonych po krótkim wyrastaniu. Do tej pory spotkałam się
jedynie z drożdżówkami makowymi przygotowywanymi w ten sposób. Ciekawa jestem,
czy robiono tak też ciasta z innymi nadzieniami.
Przepis na makowiec drożdżowy na noc w publikacji „Pilźnieńskie
smaki. Przepisy kulinarne” udostępniła pani Grażyna Sikora z Mokrzca.
Makowiec drożdżowy na noc – kuchnia podkarpacka |
Składniki na brytfankę 25x35 cm:
Ciasto:
- 500 g kg mąki pszennej
- 250 g masła (w oryginale margaryny)
- 50 g drożdży /rozrobić ze śmietaną/
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 żółtka
- 2 całe jajka
- cukier waniliowy
- 150 g cukru kryształu
Mak:
- 300 g maku
- 3 jajka
- 150 g masła
- 200 g cukru pudru
- aromat do ciast (migdałowy lub arakowy)
Drożdże kruszymy, dodajemy do nich łyżeczkę cukru,
rozcieramy, po czym dodajemy śmietanę i mieszamy. Do zaczynu dodajemy przesianą
mąkę, bardzo miękkie masło, żółtka, jajka, cukier waniliowy oraz pozostały
cukier. Wyrabiamy długo, aż ciasto stanie się gładkie i zacznie odchodzić od
ręki. Ciasto dzielimy na 3 części.
Mak sparzamy gorącym mlekiem lub wodą, odcedzamy i
mielimy w maszynce 2-3 razy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na
sztywną pianę. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy po 1
żółtku. Do masy dodajemy mak i kilka kropel aromatu, mieszamy, po czym dodajemy
pianę z białek i mieszamy delikatnie.
Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia.
Rozwałkowujemy pierwszą część ciasta, wykładamy na nią połowę masy makowej. Mak
przykrywamy drugą częścią ciasta, po czym wykładamy pozostały mak, który
przykrywamy ostatnią częścią ciasta. Całość przykrywamy ściereczka i odstawiamy
w niezbyt ciepłe miejsce (ale nie do lodówki) na noc – na około 12 godzin. Po
tym czasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C (grzałka góra-dół) i pieczemy makowiec
na niższej półce około 50-55 minut (gdyby za bardzo się rumienił można wówczas
położyć na nim luźno arkusz folii aluminiowej). Studzimy.
Makowiec drożdżowy na noc – kuchnia podkarpacka |
Więcej przepisów na podkarpackie makowce
i inne smakołyki
w zakładce
Zapraszam :)
Moja mama go piekła na Święta...
OdpowiedzUsuńMuszę to upiec na święta w tym roku, wygląda wspaniale .
OdpowiedzUsuń