Piernik z herbatą – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Brzyska, gmina Brzyska, powiat jasielski
Piernik to jedno z najpopularniejszych świątecznych
ciast. Jego korzenny aromat kojarzy się z zimą i Bożym Narodzeniem. Nieodzownym
dodatkiem do piernika są powidła śliwkowe, które nadają mu lekko kwaskowy
posmak, ale przekłada się go również masami, na przykład masą na bazie kaszy
manny lub masą budyniową. Koło Gospodyń Wiejskich z Brzysk poleca pyszny piernik,
który aromatyzuje się mocnym naparem z herbaty. Ciasto jest miękkie i wilgotne,
a dzięki dość nietypowej mieszance amoniaku, sody oczyszczonej i proszku do
pieczenia długo zachowuje świeżość i nie obsycha. Najlepiej smakuje przełożone
zarówno powidłami, jak i masą z kaszy manny. Dodatkowo proponuję wykorzystać jeden
sprytny patent. Jeśli wierzch piernika posmarujemy cieniutko powidłami i
dopiero na to wylejemy polewę, nie będzie ona wsiąkała w ciasto, a dodatkowo
będzie miała ciekawy świeży posmak.
Jak wspomniałam wyżej, przepis na piernik z herbatą pochodzi od pań z KGW Brzyska, natomiast przepis na masę z kaszy manny pożyczyłam od pań z KGW w Jodłowej Górze. Oba przepisy znajdują się w publikacji pt. „Bożonarodzeniowe smaki”, wydanej przez Stowarzyszenie LGD „Liwocz”.
Piernik z herbatą – kuchnia podkarpacka |
Składniki na brytfankę 25x35 cm:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 200 g miodu
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka amoniaku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 przyprawa do piernika
- 1/3 szklanki bardzo mocnej zaparzonej herbaty (bez fusów)
Składniki na masę z kaszy manny:
- 500 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 3 czubate łyżki kaszy manny
- 1 cukier waniliowy
- 200 g masła
Dodatkowo:
- 1 słoik powideł śliwkowych
- Polewa czekoladowa
Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę
przesiewamy z kakao, sodą, amoniakiem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do
niej przyprawę do piernika. Jajka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy na
przemian po trochę oleju, miodu i wymieszanej z dodatkami mąki. Na koniec cały
czas miksując wlewamy cienkim strumieniem wystudzoną herbatę. Ciasto wlewamy na
brytfankę i pieczemy w temperaturze 180 stopni C (grzałka góra-dół) około 25
minut. Po wystudzeniu placek kroimy na 3 blaty.
Przygotowujemy masę. Mleko, cukier, kaszę mannę
oraz cukier waniliowy zagotowujemy i gotujemy 5 minut. Przykrywamy i studzimy. Miękkie
masło ucieramy w misce i stopniowo dodajemy gęstą kaszę mannę.
Pierwszy blat smarujemy powidłem śliwkowym (można
odłożyć 2 łyżki). Przykrywamy go drugim blatem, na który wykładamy masę z kaszy
manny, którą przykrywamy ostatnim blatem. Jeśli odłożyliśmy trochę powideł,
smarujemy nimi cieniutko wierzch placka i na to wylewamy polewę czekoladową.
Jeśli nie macie swojego ulubionego przepisu na
polewę, polecam polewę z odrobiną żelatyny – ładnie się błyszczy, szybko
zastyga, dobrze się kroi, nie pęka, po prostu same zalety :)
Składniki na polewę:
- 190 g margaryny (może być pół na pół margaryna i masło lub samo masło)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki mleka
- 3 czubate łyżki kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny
Żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami gorącej wody i
mieszamy. W niewielkim garnku roztapiamy margarynę i dodajemy do niej cukier
puder oraz mleko. Chwilkę gotujemy i ściągamy z ognia. Dodajemy kakao i
żelatynę. Mieszamy cały czas aż wszystkie składniki połączą się na jednolitą
polewę, która w miarę stygnięcia zacznie gęstnieć. Polewę wylewamy na ciasto i
wstawiamy do lodówki. Po kilku minutach ciasto polane taką polewą można kroić.
Piernik z herbatą – kuchnia podkarpacka |
Więcej regionalnych słodkości znajdziecie
w zakładce
Zapraszam :)
Przepis jest znakomity. Piernik wyszedł pięknie. Smakuje dobrze przez cały rok.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i dziękuję za rekomendację przepisu :)
UsuńPolecam. Piernik przepyszny. Piekłam osobiście. Tylko do masy z kaszą manną dodałam 6 łyżek kaszy a nie 3 jak w przepisie.
OdpowiedzUsuńCzemu 6 łyżek??
UsuńNa ile przed świętami można upiec ten piernik?
OdpowiedzUsuńDo 4-5 dni i przechowywać w lodówce że względu na masę z masłem
UsuńPopieram, piernik jest doskonały. Piekłam już kilka razy i wszystkim bardzo smakuje. Sam piernik wychodzi mi bardzo wysoki.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że piernik Wam smakuje. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Usuń