piątek, 10 grudnia 2021

Piernik z herbatą – kuchnia podkarpacka

Piernik z herbatą – kuchnia podkarpacka
Piernik z herbatą – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Brzyska, gmina Brzyska, powiat jasielski

Piernik to jedno z najpopularniejszych świątecznych ciast. Jego korzenny aromat kojarzy się z zimą i Bożym Narodzeniem. Nieodzownym dodatkiem do piernika są powidła śliwkowe, które nadają mu lekko kwaskowy posmak, ale przekłada się go również masami, na przykład masą na bazie kaszy manny lub masą budyniową. Koło Gospodyń Wiejskich z Brzysk poleca pyszny piernik, który aromatyzuje się mocnym naparem z herbaty. Ciasto jest miękkie i wilgotne, a dzięki dość nietypowej mieszance amoniaku, sody oczyszczonej i proszku do pieczenia długo zachowuje świeżość i nie obsycha. Najlepiej smakuje przełożone zarówno powidłami, jak i masą z kaszy manny. Dodatkowo proponuję wykorzystać jeden sprytny patent. Jeśli wierzch piernika posmarujemy cieniutko powidłami i dopiero na to wylejemy polewę, nie będzie ona wsiąkała w ciasto, a dodatkowo będzie miała ciekawy świeży posmak.

Jak wspomniałam wyżej, przepis na piernik z herbatą pochodzi od pań z KGW Brzyska, natomiast przepis na masę z kaszy manny pożyczyłam od pań z KGW w Jodłowej Górze. Oba przepisy znajdują się w publikacji pt. „Bożonarodzeniowe smaki”, wydanej przez Stowarzyszenie LGD „Liwocz”.

Piernik z herbatą – kuchnia podkarpacka

Składniki na brytfankę 25x35 cm:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 200 g miodu
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka amoniaku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 przyprawa do piernika
  • 1/3 szklanki bardzo mocnej zaparzonej herbaty (bez fusów)

Składniki na masę z kaszy manny:

  • 500 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 czubate łyżki kaszy manny
  • 1 cukier waniliowy
  • 200 g masła

Dodatkowo:

  • 1 słoik powideł śliwkowych
  • Polewa czekoladowa

Brytfankę wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy z kakao, sodą, amoniakiem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do niej przyprawę do piernika. Jajka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy na przemian po trochę oleju, miodu i wymieszanej z dodatkami mąki. Na koniec cały czas miksując wlewamy cienkim strumieniem wystudzoną herbatę. Ciasto wlewamy na brytfankę i pieczemy w temperaturze 180 stopni C (grzałka góra-dół) około 25 minut. Po wystudzeniu placek kroimy na 3 blaty.

Przygotowujemy masę. Mleko, cukier, kaszę mannę oraz cukier waniliowy zagotowujemy i gotujemy 5 minut. Przykrywamy i studzimy. Miękkie masło ucieramy w misce i stopniowo dodajemy gęstą kaszę mannę.

Pierwszy blat smarujemy powidłem śliwkowym (można odłożyć 2 łyżki). Przykrywamy go drugim blatem, na który wykładamy masę z kaszy manny, którą przykrywamy ostatnim blatem. Jeśli odłożyliśmy trochę powideł, smarujemy nimi cieniutko wierzch placka i na to wylewamy polewę czekoladową.


Jeśli nie macie swojego ulubionego przepisu na polewę, polecam polewę z odrobiną żelatyny – ładnie się błyszczy, szybko zastyga, dobrze się kroi, nie pęka, po prostu same zalety :)

Składniki na polewę:

  • 190 g margaryny (może być pół na pół margaryna i masło lub samo masło)
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki mleka
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę zalewamy 2-3 łyżkami gorącej wody i mieszamy. W niewielkim garnku roztapiamy margarynę i dodajemy do niej cukier puder oraz mleko. Chwilkę gotujemy i ściągamy z ognia. Dodajemy kakao i żelatynę. Mieszamy cały czas aż wszystkie składniki połączą się na jednolitą polewę, która w miarę stygnięcia zacznie gęstnieć. Polewę wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki. Po kilku minutach ciasto polane taką polewą można kroić.


Piernik z herbatą – kuchnia podkarpacka


Więcej regionalnych słodkości znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

8 komentarzy:

  1. Przepis jest znakomity. Piernik wyszedł pięknie. Smakuje dobrze przez cały rok.

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam. Piernik przepyszny. Piekłam osobiście. Tylko do masy z kaszą manną dodałam 6 łyżek kaszy a nie 3 jak w przepisie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Na ile przed świętami można upiec ten piernik?

    OdpowiedzUsuń
  4. Popieram, piernik jest doskonały. Piekłam już kilka razy i wszystkim bardzo smakuje. Sam piernik wychodzi mi bardzo wysoki.

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.