niedziela, 6 października 2024

Pasztet z fasoli i grzybów – kuchnia podkarpacka

Pasztet z fasoli i grzybów – kuchnia podkarpacka
Pasztet z fasoli i grzybów – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Komorów, gmina Majdan Królewski, powiat kolbuszowski 

W naszej regionalnej kuchni suszone grzyby dodajemy do różnych potraw, wzbogacając ich smak, zapach i wygląd. Gotujemy na nich barszcze, dodajemy do kapusty lub do farszu na gołąbki. Panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Komorowianki” polecają suszone grzyby jako składnik pieczonego pasztetu z fasoli. Dzięki temu prosty warzywny pasztet nabiera smaku i charakteru. Jeśli więc lubicie tego typu potrawy, zapraszam serdecznie do skorzystania z przepisu. Panie z KGW do pasztetu z fasoli i grzybów polecają sosy lub surówki, ja natomiast wolę zwykłą kromkę chleba :)

Pasztet z fasoli i grzybów – kuchnia podkarpacka
Pasztet z fasoli i grzybów – kuchnia podkarpacka

Składniki na keksówkę 34x11 cm:

  • 700 g fasoli „Jaś”
  • 100 g suszonych grzybów
  • 2 duże cebule
  • 4 jajka
  • 8 łyżek bułki tartej
  • 6 łyżek tłuszczu (np. olej lub masło)
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • gałka muszkatołowa
  • liście laurowe (dekoracja)

Fasolę zalewamy na noc dużą ilością wody. Na drugi dzień gotujemy ją w tej samej wodzie, którą przed gotowaniem solimy. Odcedzamy fasolę. Również dzień wcześniej grzyby zalewamy wodą i na drugi dzień gotujemy je do miękkości, po czym odcedzamy. Grzyby i fasolę mielimy. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na tłuszczu. Do zmielonej masy dodajemy cebulę razem z tłuszczem, roztrzepane jajka, bułkę tartą oraz przyprawy – sól, pieprz, majeranek i dużą szczyptę gałki muszkatołowej. Wyrabiamy jednolitą masę.

Keksówkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą (można zamiast tego wyłożyć keksówkę papierem do pieczenia). Masę fasolową przekładamy do keksówki. Można na wierzchu ułożyć klika liści laurowych. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzałka góra-dół) przez około godzinę. 15 minut przed końcem pieczenia ściągamy z wierzchu folię. Pasztet studzimy.

 

Więcej podkarpackich przepisów znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.