niedziela, 3 listopada 2024

Placek ze śliwkami i kruszonką – kuchnia podkarpacka

Placek ze śliwkami i kruszonką – kuchnia podkarpacka
Placek ze śliwkami i kruszonką – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: powiat strzyżowski

Późne śliwki smakują najlepiej, dlatego jeśli jeszcze je macie, proponuję proste ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką. Niewiele pracy, a dużo przyjemności :)

Przepis pochodzi z publikacji Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia Pro Carpathia pt. „Wielka księga tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego”.

Placek ze śliwkami i kruszonką – kuchnia podkarpacka
Placek ze śliwkami i kruszonką – kuchnia podkarpacka

Składniki na blaszkę 25x35 cm:

Ciasto:

  • 260 g mąki pszennej
  • 175 g miękkiego masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (można zastąpić cukrem waniliowym)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki śmietany
  • szczypta soli

Kruszonka:

  • 125 g mąki pszennej
  • 75 g masła
  • 75 g cukru
  • szczypta soli

Owoce:

  • 500 g śliwek (najlepiej węgierki)

Zaczynamy od kruszonki. Składniki rozcieramy w palcach na okruchy i w przykrytej miseczce odstawiamy do lodówki. Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy z nich pestki.

Przygotowujemy ciasto ucierane. Miękkie masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Dodajemy do niego po jednym jajku cały czas ucierając. Na koniec dodajemy esencję waniliową, śmietanę i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dokładnie mieszamy i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Każdy kawałek śliwki od strony skórki „zamaczamy” w mącę i układamy je na cieście skórką do dołu. Wierzch posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 40 minut.

Placek ze śliwkami i kruszonką – kuchnia podkarpacka
Placek ze śliwkami i kruszonką – kuchnia podkarpacka


Inne przepisy na podkarpackie słodkości znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.