czwartek, 11 grudnia 2025

Kompot wigilijny – kuchnia podkarpacka

Kompot wigilijny – kuchnia podkarpacka
Kompot wigilijny – kuchnia podkarpacka

Lokalizacja: Brzyska, gmina brzyska, powiat jasielski

Kompot wigilijny zazwyczaj przygotowujemy tylko raz w roku. Na dodatek w każdym domu trochę inaczej – z innych proporcji owoców, inaczej słodzony, więcej suszu, albo więcej owoców wędzonych – jak kto lubi. A ja dzisiaj proponuję za Kołem Gospodyń Wiejskich z Brzysk dość prosty kompot wigilijny z suszonych jabłek, gruszek i śliwek, którego smak wzmocniony jest cynamonem, goździkami i skórką cytrynową.

Przepis pochodzi z publikacji Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „LIWOCZ” pt. „Bożonarodzeniowe smaki”.


Kompot wigilijny – kuchnia podkarpacka

Składniki:

  • 100 g suszonych jabłek
  • 100 g suszonych gruszek
  • 100 g suszonych śliwek
  • 8-10 goździków
  • kawałek laski cynamonu
  • skórka otarta z 1 cytryny (lub pomarańczy)
  • cukier do smaku

Owoce dokładnie myjemy, zalewamy zimną przegotowaną wodą i odstawiamy na kilka godzin lub na noc. Gotujemy w tej samej wodzie 15-20 minut od zagotowania z dodatkiem goździków, cynamonu i otartej skórki z cytryny. Pod koniec gotowania dosładzamy do smaku cukrem.

 

Więcej świątecznych przepisów znajdziecie w zakładce

KUCHNIA PODKARPACKA

Zapraszam :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.