![]() |
| Kompot wigilijny – kuchnia podkarpacka |
Lokalizacja: Brzyska, gmina brzyska, powiat jasielski
Kompot wigilijny zazwyczaj przygotowujemy tylko raz w roku. Na dodatek
w każdym domu trochę inaczej – z innych proporcji owoców, inaczej słodzony,
więcej suszu, albo więcej owoców wędzonych – jak kto lubi. A ja dzisiaj
proponuję za Kołem Gospodyń Wiejskich z Brzysk dość prosty kompot wigilijny z
suszonych jabłek, gruszek i śliwek, którego smak wzmocniony jest cynamonem, goździkami
i skórką cytrynową.
Przepis pochodzi z publikacji Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania
„LIWOCZ” pt. „Bożonarodzeniowe smaki”.
![]() |
| Kompot wigilijny – kuchnia podkarpacka |
Składniki:
- 100 g suszonych jabłek
- 100 g suszonych gruszek
- 100 g suszonych śliwek
- 8-10 goździków
- kawałek laski cynamonu
- skórka otarta z 1 cytryny (lub pomarańczy)
- cukier do smaku
Owoce dokładnie myjemy, zalewamy zimną przegotowaną wodą i odstawiamy na kilka godzin lub na noc. Gotujemy w tej samej wodzie 15-20 minut od zagotowania z dodatkiem goździków, cynamonu i otartej skórki z cytryny. Pod koniec gotowania dosładzamy do smaku cukrem.
Więcej świątecznych przepisów znajdziecie w zakładce
Zapraszam :)


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.