poniedziałek, 20 kwietnia 2015

Tort – pomysł na dekorację IV

Elegancka i jednocześnie prosta dekoracja tortu – delikatne róże i boki obłożone okruchami ciemnego ciasta.

Dekoracja składa się z 3 elementów:
- masy do obłożenia tortu
- pokruszonego ciemnego ciasta
- masy do wykonania dekoracyjnych kwiatów

Masa do obłożenia tortu średnicy 21 cm:
  • 350 ml śmietany kremówki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Śmietana i mascarpone powinny być dobrze schłodzone.
Śmietanę należy ubić za pomocą miksera na sztywno, dodając pod koniec miksowania cukier puder. Do ubitej śmietany dodać mascarpone i jeszcze raz wszystko dobrze zmiksować.
Tort obłożyć masą zaczynając od boków.

Pokruszone ciemne ciasto
Można użyć dowolnego ciasta, jednak najpraktyczniej jest upiec ciemne ciasto, które rośnie „z górką”, ściąć nadmiar i po przełożeniu warstw i obłożeniu ciasta masą udekorować je pokruszonymi ścinkami. Ciemne ciasto ładnie kontrastuje z jasnym tłem.


Masa do wykonania dekoracyjnych kwiatów:
  • 400 g miękkiego masła
  • 2 łyżki masy kajmakowej z puszki
  • różowy barwnik w żelu

Masło musi być miękkie ponieważ należy je utrzeć mikserem na gładką puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać kajmak.
Z masy odłożyć około 1/5 ilości. Do pozostałej części dodać barwnik. Jeśli barwnik jest dobrej jakości wystarczy raz zanurzyć w nim wykałaczkę i taką ilość barwnika przenieść do masy.
Do wykonania tych kwiatów użyłam tylki Wilton 1M. Jasną masę należy przełożyć do worka cukierniczego z odpowiednią tylką, rozsmarować ją, następnie otworzyć worek i różową masę starać się umieścić w środku (dzięki temu masa będzie miała odcienie różu i beżu). Wycisnąć kwiaty robiąc niewielką spiralę od środka do zewnątrz (tylka umieszczona pionowo nad dekorowaną powierzchnią, bez obracania jej wokół własnej osi, bez obracania tortu w trakcie dekoracji).



2 komentarze:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.