czwartek, 23 kwietnia 2015

Tort – pomysł na dekorację VI

Tort udekorowany w prosty sposób, a mimo to wygląda elegancko i bogato. Do jego przygotowania wystarczy masa do obłożenia tortu, waflowe rurki, kakaowy krem i biała czekolada. No i trochę chęci, choć przygotowanie takiego tortu wcale nie trwa długo :)
To mój "najnowszy" tort, więc następne pomysły na dekorację pojawią się dopiero przy kolejnej rodzinnej uroczystości.

Nie zamieszczam przepisu na sam tort, bo nie taki jest cel tego wpisu.

Dekoracja tego tortu składa się z kilku elementów:
- masy do obłożenia tortu
- kakaowych rurek waflowych z kremem czekoladowym
- kremu do wykonania kakaowych dekoracji
- białej czekolady
- wstążek do dekoracji


Masa do obłożenia tortu średnicy 21-23 cm
Tort na zdjęciu ma dwie masy – jedna dookoła tortu, druga na wierzchu. Wynika to z tego, że masy do przełożenia warstw tortu było na tyle dużo, że szkoda było jej nie wykorzystać. Jednak polecam przygotować tylko jedną masę, błękitną. Składniki:
  • 400 ml śmietany kremówki 36%
  • 300 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/3 łyżeczki błękitnego barwnika spożywczego w żelu
Śmietana i mascarpone powinny być dobrze schłodzone.
Śmietanę należy ubić za pomocą miksera na sztywno, dodając pod koniec miksowania cukier puder. Do ubitej śmietany dodać mascarpone oraz barwnik i jeszcze raz wszystko dobrze zmiksować.
Tort obłożyć masą zaczynając od boków.

Rurki waflowe do dekoracji boku tortu:
  • 2,5 opakowania kakaowych rurek waflowych z kremem (1 opak. = 280 g)

Rurki delikatnie dociąć małym nożykiem z piłką na pożądaną wysokość. U mnie celowo długość rurek jest różna, choć różnice są niewielkie. Chodziło o efekt nieregularności.
Do świeżo nałożonej masy kolejno przykładać rurki lekko je wciskając i pilnując, by były umieszczone pionowo i w mniej więcej równych odstępach. Rurki układać przyciętym końcem do dołu.

Biała czekolada:
  • 50 g białej czekolady lub pół opakowania białej polewy w czekoladowych pastylkach

Czekoladę rozpuścić w małej metalowej misce trzymanej nad garnuszkiem z gotującą się wodą. Przestudzić i odczekać aż zacznie lekko tężeć. Czekoladę przełożyć do nieużywanego grubego woreczka (najlepiej do jednorazowego worka cukierniczego), odciąć końcówkę woreczka robiąc mały otwór i wypróbować na talerzyku, czy wielkość otworu jest wystarczająca do uzyskania oczekiwanej wielkości wzorku. Czekoladę nanieść na wierzch tortu dowolnym wzorkiem, ewentualnie dołożyć dodatkowo pastylki nierozpuszczonej czekolady.

Krem do wykonania dekoracyjnych kwiatów:
  • 200 g miękkiego masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżka mascarpone

Masło musi być miękkie, ponieważ należy je utrzeć mikserem na gładką puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać cukier puder, a następnie kakao i mascarpone. Dobrze zmiksować.
Do wykonania tych kwiatów użyłam tylki Wilton 1M. Krem przełożyć do worka cukierniczego z odpowiednią tylką i wycisnąć kwiaty, robiąc niewielką spiralę od środka do zewnątrz (tylka umieszczona pionowo nad dekorowaną powierzchnią, bez obracania jej wokół własnej osi, bez obracania tortu w trakcie dekoracji). Dodatkowo dookoła naniosłam tzw. wstążkę za pomocą tylki do robienia liści (Wilton 352).

Dodatki:
Przygotować dwie wstążki o różnych szerokościach. Przyciąć je na długość obwodu tortu + 1 cm. Na cienkiej wstążce co 10 cm przykleić kawałeczek taśmy dwustronnej i nakleić ją na szeroką wstążkę. Na końcu szerszej  wstążki nakleić kawałek taśmy dwustronnej, opasać tort i skleić ze sobą oba końce wstążki. W ten sposób łatwo usunąć wstążkę przed krojeniem tortu. Można również na taśmie dwustronnej dokleić kokardkę.


1 komentarz:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.