Zupa-krem ze świeżej ugotowanej
kukurydzy, której słodycz zrównoważona jest zdecydowanym smakiem cebuli,
czosnku, chili i bekonu. Smaczne danie, które proponuję podać z chlebem lub
smażonymi ziemniakami.
Proporcje na zupę dla 3-4 osób.
Składniki:
- 3 kolby kukurydzy
- 150 ml mleka
- 250 ml bulionu drobiowego
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- ½ łyżeczki chili (najlepiej dodawać stopniowo i kontrolować poziom ostrości)
- duża szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- bekon – 6 cienkich plasterków pokrojonych na mniejsze kawałki i wysmażonych na chrupko na suchej patelni
Kolby kukurydzy oczyścić,
przekroić na pół i wrzucić do dużego garnka z gotującą się posoloną wodą.
Gotować około 30 minut, a następnie odcedzić. Po przestygnięciu ziarna
kukurydzy wyłuskać z kolb i zmiksować razem z mlekiem blenderem lub w mikserze.
Cebulę drobno posiekać i
podsmażyć na maśle dodając pod koniec zmiażdżony czosnek.
Bulion zagotować w garnku z
grubym dnem i dodać puree z kukurydzy. Zagotować, a następnie dodać cebulę z
czosnkiem, doprawić chili, gałką muszkatołową, pieprzem i ewentualnie solą.
Krem przełożyć do miseczek i na
wierzch położyć sporą łyżkę wysmażonego bekonu.
[Żeby przygotować smażone
ziemniaki dobrze je wcześniej już pokrojone w ósemki podgotować (około 10 minut
od momentu zagotowania wody), a później krótko podsmażyć na patelni].
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.