sobota, 22 sierpnia 2015

Krem z kukurydzy z bekonem

Zupa-krem ze świeżej ugotowanej kukurydzy, której słodycz zrównoważona jest zdecydowanym smakiem cebuli, czosnku, chili i bekonu. Smaczne danie, które proponuję podać z chlebem lub smażonymi ziemniakami.
Proporcje na zupę dla 3-4 osób.

Składniki:
  • 3 kolby kukurydzy
  • 150 ml mleka
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • ½ łyżeczki chili (najlepiej dodawać stopniowo i kontrolować poziom ostrości)
  • duża szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • bekon – 6 cienkich plasterków pokrojonych na mniejsze kawałki i wysmażonych na chrupko na suchej patelni
Kolby kukurydzy oczyścić, przekroić na pół i wrzucić do dużego garnka z gotującą się posoloną wodą. Gotować około 30 minut, a następnie odcedzić. Po przestygnięciu ziarna kukurydzy wyłuskać z kolb i zmiksować razem z mlekiem blenderem lub w mikserze.

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na maśle dodając pod koniec zmiażdżony czosnek.

Bulion zagotować w garnku z grubym dnem i dodać puree z kukurydzy. Zagotować, a następnie dodać cebulę z czosnkiem, doprawić chili, gałką muszkatołową, pieprzem i ewentualnie solą.


Krem przełożyć do miseczek i na wierzch położyć sporą łyżkę wysmażonego bekonu.

[Żeby przygotować smażone ziemniaki dobrze je wcześniej już pokrojone w ósemki podgotować (około 10 minut od momentu zagotowania wody), a później krótko podsmażyć na patelni].



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.