poniedziałek, 19 października 2015

Surówka z białej i czarnej rzepy

Przepis na tę surówkę zdradził mi nieoczekiwanie hodowca rzepy, kiedy robiłam u niego zakupy na sobotnim targu. Rzepa nie cieszy się u nas szczególną popularnością, zwłaszcza kiedy wokół tyle kolorowych warzyw, jednak warto po nią czasem sięgnąć. Szczególnie po czarną rzepę, która ma wiele walorów odżywczych i leczniczych. Działa żółciopędnie i przeciwbakteryjnie w przewodzie pokarmowym, pomaga przy kaszlu, kamicy moczowej, niedokrwistości i nerwobólach.
W proponowanej przeze mnie surówce dominują smaki ostro-wytrawno-kwaśne, choć nie brakuje jej również odrobiny słodyczy. Podane proporcje to ilość dla 2 osób.

Składniki:
  • 1 biała rzepa (duża)
  • ¼ czarnej rzepy
  • ½ cebuli
  • 3 kwaśne jabłka
  • 1 plaster cytryny (do wyciśnięcia)
  • 1 łyżka oliwy lub oleju (np. z orzechów włoskich lub lnianego)
  • sól i odrobina cukru
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Obie rzepy obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka również obrać i zetrzeć na tej samej tarce. Cebulę drobno posiekać. Wszystkie składniki zmieszać w misce, dodać oliwę, sok z cytryny oraz doprawić solą i cukrem. Posypać posiekaną natką pietruszki i wszystko razem wymieszać.

Surówka nie musi się przegryzać. Jest smaczna od razu po przyrządzeniu, zanim rzepa odda swój ostry smak :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.