niedziela, 31 stycznia 2016

Kruche babeczki orzechowe z kremem maślano-czekoladowym


Bardzo delikatne kruche babeczki o smaku orzechów i kawy z dwoma kremami – czekoladowym i maślanym. Ich przygotowanie jest proste i jedynie wylepianie foremek ciastem zajmuje trochę czasu.




Składniki na około 20 babeczek:
  • 400 g mąki pszennej
  • 35 g zmielonych orzechów włoskich
  • 110 g brązowego cukru
  • 220 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka kawy
  • szczypta soli
Składniki na krem maślany:
  • 100 g miękkiego masła
  • 200 ml śmietany kremówki 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
Składniki na krem czekoladowy:
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki kremu czekoladowego typu Nutella (może być tańszy, mniej znanej marki)
  • 50 g gorzkiej czekolady

Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy zmielone orzechy, pokrojone w kostkę masło, cukier, małą szczyptę soli i łyżeczkę kawy. Składniki siekamy ze sobą, a na koniec dodajemy żółtko i krótko zagniatamy. Aluminiowych foremek niczym nie smarujemy. Będzie potrzebne około 20 sztuk średnicy 7 cm (mierzone u góry).
Ponieważ ciasto jest kruche zamiast je wałkować, wykładamy nim każdą foremkę. Foremki z ciastem przed pieczeniem trzymamy w lodówce przynajmniej 30 minut. Dzięki schłodzeniu ciasto będzie kruche, delikatne i nie skurczy się w pieczeniu.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (grzałka góra-dół). Foremki układamy na dużej aluminiowej blaszce. Babeczki pieczemy około 20-25 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika i przestudzeniu każdą foremkę odwracamy i lekko ściskamy brzegi. Ciasteczka same z nich wyskoczą. Przed nałożeniem kremów babeczki całkowicie studzimy.





Przygotowanie kremu maślanego:

Miękkie masło ucieramy mikserem z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy śmietanę i miksujemy do uzyskania sztywnego jednolitego kremu. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania kremu czekoladowego.

Przygotowanie kremu czekoladowego:

W niewielkim garnku zagotowujemy wodę. Do metalowej miseczki lub kubka wkładamy pokruszoną gorzką czekoladę, całość umieszczamy w garnku z wodą i zostawiamy na 3-4 minuty, aż czekolada się rozpuści. W tym czasie miksujemy schłodzone mascarpone i krem czekoladowy. Do masy dodajemy roztopioną czekoladę i jeszcze chwilę razem miksujemy.


Przygotowujemy worek cukierniczy z tylką (ja użyłam tylki 1M marki Wilton). Krem maślany wkładamy do worka cukierniczego po jednej stronie (pomagamy sobie szpatułką odgarniając krem na jedną stronę). Dokładamy krem czekoladowy w taki sposób, aby po jednej stronie był krem jasny, a po drugiej ciemny. Nakładanie kremu zaczynamy od środka babeczki kierując się okrężnym ruchem ku zewnętrznej krawędzi ciastka. Babeczki przechowujemy w lodówce, ale przed podaniem „ogrzewamy” je w temperaturze pokojowej.





9 komentarzy:

  1. Jak Ty pięknie robisz te kremowe różyczki! Babeczki są śliczne i na pewno pyszne : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. One same się robią, naprawdę! :) Polecam zakup jednej małej końcówki (tylki) i woreczków cukierniczych - to uzależnia ;)

      Usuń
  2. Chcę je zjeść... wszystkie! :)
    Pozdrawiam
    mojebistro.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. I jak tu odmówić takiej babeczce? :D Nie da się :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ślicznie przystrojone tym kremem, aż ma się ochotę sięgnąć po kilka sztuk :-).

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.