środa, 13 stycznia 2016

Kruche ciastka drożdżowe mojej mamy


Kruche ciastka drożdżowe z marmoladą moja mama piekła odkąd pamiętam. Jako mała dziewczynka lubiłam je nie tylko jeść, ale przede wszystkim pomagać w ich przygotowywaniu. Moim zadaniem było „malowanie” ciastek białkiem i maczanie ich w cukrze. Dzisiaj to zadanie przejmuje powoli moja córka :)
Ciasteczka są jednocześnie miękkie i kruche, a brzoskwiniowa marmolada sprawia, że mają delikatny lekki smak. Z końcówek ciasta wykrawam czasem kółeczka i piekę je z cukrem bez marmolady. Za taką prostą wersją dzieci też przepadają.
Moje ciastka zawsze wychodzą, więc polecam je również tym, którzy nie mają wprawy w pieczeniu. Znajomi będą zaskoczeni, że to nie są ciastka z cukierni :)

Składniki na około 50-60 sztuk:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 230 g margaryny (niecała kostka)
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 35 g świeżych drożdży (1/3 małej kostki)
  • 1 szklanka śmietany (18%)
  • 1 łyżka cukru
  • 400 g marmolady brzoskwiniowej (lub innej)
Do posmarowania:
  • 1 białko
  • kilka łyżek cukru

Drożdże pokruszyć w niewielkiej misce, wsypać łyżkę cukru i ucierać razem aż drożdże zamienią się w płyn. Do miski wlać śmietanę i dobrze wymieszać z drożdżami.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, jajko i żółtko. Wszystko razem posiekać siekaczem do ciasta lub nożem, a następnie dodać drożdże ze śmietaną i wyrobić ciasto. Może to zająć kilka minut. Gotowe ciasto podzielić na 3 części, każdą z nich lekko spłaszczyć, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki, żeby ciasto nie rosło.






Stolnicę lekko wysypać mąką, przełożyć na nią pierwszy kawałek ciasta i rozwałkować je na grubość około 2-3 milimetry (jak na pierogi). Za pomocą radełka lub noża ciasto pokroić na kwadraty o boku około 6 cm.
Białko roztrzepać widelcem.
Na środek każdego kwadratu nałożyć niewielką ilość marmolady i posmarować białkiem 2 przeciwległe rogi każdego kawałka (używam do tego celu pędzla). Posmarowane białkiem rogi połączyć ze sobą lekko dociskając. Każde ciastko z wierzchu posmarować białkiem i zamoczyć w cukrze posmarowaną strona. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 170-180 stopni (grzałka góra-dół) około 15 minut. Warto wyciągnąć jedno ciasto i ostrożnie spróbować, czy jest upieczone. Ja wolę ciastka niezbyt przypieczone, więc ich pilnuję.

Ponieważ ciastek wychodzi dużo warto przygotować sobie dwie blaszki i piec w nich ciastka na przemian nie wymieniając papieru.






27 komentarzy:

  1. ciekawe ciasteczka, zapisuję sobie do zrobienia

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie używam margaryny. Czy te ciastka wyjdą, gdy użyję masła ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak. Wyjdą również na maśle. Ja jakoś z przyzwyczajenia robię wg "starej receptury" :)

      Usuń
    2. Jasne ze wyjda i beda lepsze

      Usuń
  3. Oj, to się cieszę :). Dziękuję :).

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają tak pięknie...
    Ja niestety nie jestem "mocna" w pieczeniu ciasteczek.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ cudowne ciasteczka! Wyglądają niezwykle smacznie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. W dzieciństwie tata zawsze kupował na kg kruche ciastka z cukrem i razem się nimi zajadaliśmy :) Ale takie z marmoladą muszą komponować się cudowanie :D No i piękny mają kształt :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Если бы был перевод

    OdpowiedzUsuń
  8. Если бы был перевод

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. В правом верхнем углу выберите "TRANSLATE" и доступные языки, выберите "rosyjski". Предоставление будут переведены :) Pozdrawiam!

      Usuń
  9. Upiekłam :) Wspaniałe ciasteczka, klasyk ciasteczkowej klasyki ;)
    Nadzienia były dwojakie - figi z makiem oraz z naprędce przygotowanej konfitury ananasowej.

    Jutro testuję na mężczyznach.

    Marta

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Figa z makiem, mówisz? :))) A tak na serio, to ciekawe nadzienia wybrałaś. Ja te ciastka uwielbiam. Robiłam je już na 1000 okazji i każdy mówi, że są "jak z cukierni", co w tym przypadku uważam za komplement ;) Panowie programiści będą mlaskać :) A gdybyś jeszcze kiedyś szukała pomysłu zapraszam na drugi hit mojej mamy http://trzecitalerz.blogspot.com/2015/05/kruche-babeczki-orzechowe.html Pozdrawiam i dziękuję, że dzielisz się opiniami o przepisach z bloga :)

      Usuń
  10. Zastanawia mnie - poza 1 łyżką cukru (do drożdży) i cukru do posypania nie mają w cieście nic więcej? Są takie bardziej wytrawne, osłodzone marmoladą?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Adrianno :-) Ciasto jest lekkie i puszyste. Cukier na wierzchu i marmolada wystarczają, żeby nadać im słodyczy :-)

      Usuń
  11. Świetne proste ciasteczka, sporo ludzi pyta mnie czy to ciasto francuskie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam zapytam po 3 latach bo akurat tak się składa że mam nadmiar jednego składnika. Czy mogę zamiast śmietany użyć mleka kokosowego? Może się sprawdzi bo też jest tłuste?

      Usuń
    2. Czy mleko kokosowe zastąpi śmietanę? Nie mam pojęcia. Pewnie tak, ale dałabym na początek o połowę mniej, bo mleko jest dość rzadkie.

      Usuń
  12. Dopytam tylko czy dj ciasta daje jedno całe surowe jajko i z drugiego jajka daje tylko żółtko?? Dobrze rozumiem??

    OdpowiedzUsuń
  13. Witam, czy śmietana ma być zimna wyciągnięta z lodówki , czy należy ją lekko podgrzać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dajemy zawsze z lodówki, ale pewnie temperatura pokojowa też byłaby ok.

      Usuń
  14. Witam. Czy ciasteczka wyjdą równie dobrze, gdy zamiast świeżych drożdży doda się sproszkowane?

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.