czwartek, 29 grudnia 2016

Sałatka śledziowa z cieciorką

Sałatka śledziowa z cieciorką

Sałatka śledziowa nie musi być nudna. Cieciorka, marynowane grzyby i korniszony to nietypowe dodatki do śledzi, ale dobrze się z nimi komponują.

Składniki:
  • 5 filetów śledziowych solonych (a’la matias)
  • 1 puszka cieciorki (można zastąpić suchą, namoczoną dzień wcześniej i ugotowaną)
  • 4 średnie ogórki korniszony
  • 1 kwaśne jabłko
  • 200 g pieczarek marynowanych (oraz marchewka jeśli jest w pieczarkach)
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki octu winnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany
  • pieprz i sól do smaku
Sałatka śledziowa z cieciorką
Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie przez 2 godziny, wymieniając 2 razy wodę. Dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru soli. Można też użyć śledzi marynowanych w occie. Odsączone śledzie kroimy na mniejsze kawałki, w paski lub kostkę.
Ogórki i jabłko kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki, a jeśli są marynowane z marchewką, ją również dodajemy do sałatki. Cebulę drobno siekamy.
Do miski przekładamy odsączoną cieciorkę, ogórki, pieczarki, jabłko i natkę pietruszki. Dodajemy ocet winny, majonez, jogurt, sól i pieprz. Mieszamy. Na końcu dodajemy pokrojone śledzie i delikatnie mieszamy. Chłodzimy przed podaniem.


6 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczna sałatka z pysznych składników, muszę spróbować w nowym roku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna propozycja na sałatkę :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Trzeba przyznać, że ciekawy miks smaków :)
    Wszystkiego dobrego, samych najsłodszych chwil w nowym roku :*

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.