wtorek, 31 marca 2015

Kotlety z kalafiora tofu i fasoli

Jarskie kotlety z dodatkiem twarogu są smaczne i dobrze znane. Warto jednak czasem zastąpić twaróg niskokalorycznym, wegańskim zamiennikiem. Tofu jest twarożkiem sojowym popularnym głównie w Japonii i w Chinach. Nie zawiera cholesterolu, ale jest bogate w białko. Stanowi wartościowy dodatek do składników posiadających zdecydowany smak, gdyż samo tofu nie ma wyrazistego, dominującego smaku.

  • 1 kalafior
  • 150 g tofu
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • ½ pęczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 1/3 szklanki bułki tartej + kilka łyżek do panierowania
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Kalafior umyć, podzielić na różyczki i ugotować do miękkości w posolonej wodzie. Dobrze odcedzić. Tofu rozdrobnić widelcem. Fasolę odcedzić i rozgnieść widelcem. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki połączyć, doprawić solą i pieprzem, uformować małe kotleciki, i opanierować w bułce.

Usmażyć na oleju.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.