niedziela, 22 marca 2015

Rolada mięsna z kurkami i fetą

Delikatna mięsna rolada z nadzieniem z kurek i fety. Sprawdza się jako mięso obiadowe, jak i samodzielna przystawka lub odatek do chleba. Dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno. Kurki można zastąpić innymi grzybami leśnymi, w tym mrożonymi.

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 opakowanie sera feta
  • 300-400 g kurek
  • 2-3 cebule
  • 2 kabanosy rozcięte wzdłuż na pół
  • 1 sucha bułka namoczona w mleku i odciśnięta
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
1. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle. Umyte kurki drobno pokroić i dodać do cebuli. Podsmażyć.

2. Mięso, odciśniętą bułkę, bułkę tartą, jajko, przecier pomidorowy, posiekany czosnek, sól i pieprz wyrobić na jednolitą masę.

3. Na stole rozłożyć pas folii aluminiowej długości ok. 30-40 cm. Na niej rozłożyć pas folii spożywczej przeźroczystej podobnej długości. Na folii równo cienką warstwą rozłożyć mięso mielone i uklepać. Dłuższy bok masy powinien mieć długość brytfanki. Na mięsie ułożyć warstwę kurek pozostawiając wzdłuż jednego z dłuższych boków około 2 cm pas. Na kurkach położyć fetę pokrojoną w cienkie plasterki. Wzdłuż dłuższego boku ułożyć paski kabanosów w mniej więcej równych odstępach. Pomagając sobie folią spożywczą (aluminiowa pozostaje na stole) zwinąć roladę ciasno, ale delikatnie, zaczynając od dłuższego boku (zwijanie powinno zakończyć się na boku bez kurek).

4. Usunąć folię spożywczą, a roladę umieścić na środku folii aluminiowej łączeniem do spodu. Roladę umieścić w keksówce razem z folią. Końce folii połączyć na górze i zawinąć lub całość przykryć dodatkowym kawałkiem folii. W pierwszej fazie pieczenia rolada będzie piekła się pod folią, potem górną warstwę folii trzeba usunąć.

Piec w temperaturze 170 stopni, grzałka góra-dół, około 45 minut. Po 30 minutach usunąć górną warstwę folii.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz