czwartek, 23 kwietnia 2015

Bawarskie pieczarki z grilla

Przepis na grillowane pieczarki z fetą przywiozłam z Bawarii. To moje ulubione bezmięsne danie z grilla. Lekkie, a jednocześnie konkretne i pełne smaków. Można je przygotować wiele godzin przed grillowaniem, ale łatwo też wszystko przygotować w warunkach polowych, na pikniku, czy rodzinnym zjeździe. Podaję przepis na 10 sztuk, ale zwykle przygotowuję co najmniej 20.

  • 10 średnich pieczarek
  • 150 g sera feta
  • czosnek granulowany
  • mielony pieprz
  • 2 listki bazylii lub bazylia suszona
Pieczarki umyć i odjąć im nóżki :) Można się posłużyć nożykiem lub płaskim wąskim trzonkiem łyżeczki.


Serek feta pokroić na 10 kostek. Każdą kostkę włożyć do 1 pieczarki i wyrównać wklęsłą stroną łyżeczki.


Posypać pieprzem i czosnkiem granulowanym. Bazylię pokroić drobniutko, nałożyć na serek i lekko docisnąć palcem.


Pieczarki grillować 20 minut lub wg uznania.



Poza sezonem grillowym można upiec takie pieczarki w piekarniku. Pieczone w piekarniku powinny być ułożone w otwartym naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią aluminiową. Temperatura 175 stopni, grzałka góra-dół. Piec około 30 minut. Pieczarki w piekarniku warto upiec przy okazji pieczenia mięs czy pasztetów.







Pieczarkowy Tydzień 2015 Pieczarkowy Tydzień 2015

4 komentarze:

  1. Muszę spróbować. Ciekawy pomysł na pieczarki z grilla

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię pieczarki faszerowane serem. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetna łatwa przekąska, na pewno spróbuję przy okazji jakiegoś towarzyskiego spotkania przy stole :)

    OdpowiedzUsuń

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.