wtorek, 28 kwietnia 2015

Kotlety z młodą kapustą i kaszą manną w sosie koperkowym

Smaczne delikatne kotlety z mięsa wieprzowo-wołowego z młodą kapustą i kaszą manną. Sos koperkowy idealnie pasuje do tego wiosennego dania.
Z podanych proporcji można przygotować około 14 kotlecików.


Składniki:
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
  • 1/2 niewielkiej główki młodej kapusty
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej + kilka łyżek do panierowania
  • 2 płaskie łyżki mąki + kilka łyżek do panierowania
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyżka masła
  • pęczek koperku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • (opcjonalnie 2 łyżki śmietany)

Kapustę drobno poszatkować, posolić i odstawić na kilka minut. Następnie zagnieść i odcisnąć nadmiar soku.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce masła.
Do kapusty dodać mięso, cebulę, kaszę mannę, jajka, 2 łyżki bułki tartej, sol i pieprz. Wyrobić masę i uformować niewielkie kotleciki. Panierować je w bułce tartej, wymieszanej pół na pół z mąką. Kotlety usmażyć, a później zalać na patelni wrzątkiem (około 2 szklanki). I dodać rozdrobnioną kostkę rosołową (jeśli kotlety się nie mieszczą, można je oprzeć jeden na drugim, żeby wszystkie dusiły się na jednej patelni).



Kotlety dusić przez około 20 minut, obracając je w tym czasie jeden raz. Na koniec kotlety wyciągnąć, ubrać trochę płynu, wymieszać go z 2 łyżkami mąki i posiekanym koperkiem, a następnie wlać na patelnię i gotować jeszcze przez 2 minuty. Opcjonalnie do sosu można dodać 1-2 łyżki śmietany. Kotlety włożyć do sosu i gotowe.





2 komentarze: