wtorek, 28 kwietnia 2015

Pasztet z kapusty i chleba

Pasztet z kapusty i chleba to smaczny sposób na wykorzystanie kapusty pozostałej po obgotowaniu i zużyciu większych liści na gołąbki. Zamiast wyrzucać niewykorzystaną środkową część kapusty warto zrobić z niej smaczne danie i upiec je w piekarniku razem z gołąbkami. Czysta oszczędność ;)
Podane proporcje wystarczają na 2 małe keksówki lub na 1 keksówkę i 4 kokilki.
Składniki:
  • 1200 g dobrze obgotowanej główki kapusty
  • 600 g chleba – nie musi być świeży, ale jeśli jest czerstwy, powinien być wcześniej namoczony w mleku i dobrze odciśnięty
  • 3 cebule
  • 5 jajek
  • 4 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • bułka tarta do wysypania foremek
Kapustę i chleb zmielić w maszynce do mięsa. Chleb zmielić razem ze skórką.
Cebulę drobno pokroić, posolić i podsmażyć do miękkości pod koniec dodając czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodać jajka, doprawić obficie solą oraz pieprzem, i całość dobrze wyrobić.

Keksówki lub kokilki natrzeć tłuszczem (olejem lub margaryną) i oprószyć bułką tartą. Masę przełożyć do keksówek, przykryć aluminiową folią i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka góra-dół) lub nagrzanego do takiej temperatury, w jakiej zwykle zapiekacie gołąbki. Pasztet w keksówkach piec około 35 minut ściągając folię 5 minut przed końcem. Kokilki zapiekać około 20 minut – tutaj również folię należy ściągnąć na kilka minut przed końcem zapiekania.


Pasztet podawać na ciepło lub na zimno. Pasują do niego pomidory pokrojone w plasterki z siekaną cebulką, solą i pieprzem. Dobrze komponuje się też z sosem pomidorowym lub grzybowym. Mi jednak najbardziej smakuje ze słodko-pikantnym sosem chili.

Opcjonalnie do przygotowywanej masy można dodać 4 łyżki przecieru pomidorowego i po pół pęczka posiekanej natki pietruszki i koperku.

1 komentarz:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.