czwartek, 30 kwietnia 2015

Warzywa z jarmużem i makaronem

Brokuł, jarmuż, marchewka i fasolka szparagowa – lekki makaronik z warzywami, na obiad lub kolację. Smaczna alternatywa dla makaronu z mięsem i sosem.


  • 250 g cienkiego makaronu penne
  • 1 brokuł
  • 2 garście liści jarmużu
  • 2 marchewki
  • 1 garść fasolki szparagowej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki oliwy - do smażenia
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Fasolkę ugotować w posolonej wodzie i odcedzić. Brokuł podzielić na różyczki i również ugotować, a potem delikatnie odcedzić.
Marchewkę obrać i pokroić na cienkie wstążki. Czosnek posiekać.
Jarmuż umyć, odsączyć i pokroić w cienkie paski.


Oliwę lekko rozgrzać na patelni i wrzucić jarmuż i marchewkę. Chwilę podsmażać i dodać czosnek oraz fasolkę. Smażyć razem kilka minut, dodać makaron i po wymieszaniu smażyć kilka minut. Na koniec dodać brokuł i delikatnie wymieszać całość. Wszystko razem podsmażać jeszcze 2-3 minuty. Danie podawać na ciepło.




1 komentarz:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.