czwartek, 30 kwietnia 2015

Pizza – najlepsza domowa

Z wielu przetestowanych przepisów ten jeden przetrwał wszystkie próby. Smaczna pizza na cienkim cieście, bez zakalca, bez zbędnych wynalazków i nadmiaru dodatków. Po prostu akuratna. Ketchup chowa się na jej widok głęboko w lodówce. Jest zupełnie zbędny.
Proporcje składników wystarczą na 1 dużą pizzę przygotowaną na brytfance „półce” (oryginalnie dołączanej do piekarników) lub na 2 okrągłe duże formy na pizzę (jak na zdjęciu).

Sos:
  • 2 duże lub 3 średnie pomidory
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 czubata łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżka oliwy
  • sól, bazylia
Ciasto:
  • 2 i ½ szklanki mąki tortowej – 1 łyżka do zaczynu
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki soli
Dodatki:
  • 150 g twardego żółtego sera startego na tarce
  • 200 g sera mozarella drobno pokrojonego
  • 15 plasterków kiełbasy salami
  • 8 pieczarek pokrojonych na cieniutkie plasterki
  • oregano
  • kilka oliwek
Przygotowanie sosu:
Pomidory sparzyć, obrać, usunąć nasiona i pokroić w kosteczkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać, wymieszać z mieloną papryką i zeszklić na łyżce oliwy. Dodać pomidory i dusić pod przykryciem 10 minut. Po tym czasie dodać przecier pomidorowy, bazylię i sól. Gotować do zgęstnienia na wolnym ogniu (bez pokrywki).

Przygotowanie ciasta:
Zaczyn: Do kubka wkruszyć drożdże i dodać łyżeczkę cukru. Ucierać aż drożdże się rozpuszczą. Dodać łyżkę mąki, odrobinę ciepłej wody i wymieszać. Odstawić.
Ciasto właściwe: Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, oliwę, zaczyn i około szklanki ciepłej wody. Przez kilka minut zagniatać (jakieś 8 minut :)). Ciasto o właściwej konsystencji lekko klei się do rąk. W razie potrzeby podsypać mąką lub dodać odrobinę ciepłej wody. Ciasto oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W zależności od temperatury zajmuje to około 1 do 1,5 godziny.


Przygotowanie pizzy:
Kolejność składników wydaje się banalną sprawą, jednak wpływa na to czy pizza i dodatki są fajnie upieczone, czy uduszone na zakalcowatym mokrym cieście.
Wyrośnięte ciasto zagnieść na stolnicy posypanej mąką, rozwałkować na wielkość zbliżoną do wielkości brytfanki. Ciasto przełożyć na brytfankę i dopasować do niej rozwałkowując małym wałkiem.
Na cieście rozsmarować sos, posypać oregano i większością sera (wymieszane oba rodzaje sera), rozłożyć salami, pieczarki i pokrojone oliwki – nie za gęsto. Pozostałym serem posypać wierzch pizzy.
Całość lekko posolić.


Piekarnik nagrzać do 220 stopni, włączyć termoobieg. Piec około 15 minut.





1 komentarz:

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.