poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Muffiny z owocami i kruszonką

Muffiny z kruszonką, które można przygotować z dowolnymi owocami. W tym przepisie są to jabłka i banany, ale równie dobrze można dodać truskawki, śliwki, brzoskwinie, jagody lub inne ulubione owoce.
Przepis na 12 sztuk.


Kruszonka:
  • 30 g mąki pszennej
  • 20 g schłodzonego masła
  • 10 g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków
Chłodne masło posiekać z mąką i cukrem aż do powstania sypkiej, grudkowanej mieszanki. Odstawić do lodówki na czas przygotowywania ciasta na muffiny.

Ciasto na muffiny:
  • 100 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 jabłko
  • 1 banan
Wszystkie powyższe składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito i odłożyć.
Miękkie masło utrzeć z cukrem za pomocą miksera na jasną puszystą masę. Dodać szczyptę soli i chwilę miksować. Następnie nie przerywając miksowania wbić kolejno jajka. Skończyć miksowanie kiedy składniki się połączą (jeśli temperatura masła i jajek nie będzie zbliżona masa może się zwarzyć, ale po dodaniu składników suchych wszystko wróci do normy).

Do składników mokrych dodać składniki suche i wymieszać szpatułką.
Ciasto nakładać do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Łyżką nabierać porcję ciasta i za pomocą małej łyżeczki zgarniać ją do papilotki.


Jabłko obrać, oczyścić z pestek i pokroić w ósemki, a następnie każdą ósemkę, na 3-4 części. Banana pokroić w 2 centymetrowe kawałki, a każdy z nich przeciąć wzdłuż na 2 części.
Do każdej babeczki włożyć po 2 kawałki jabłka i 1 kawałek banana. Posypać kruszonką.



Piec w temperaturze 175 stopni, grzałka góra-dół, około 20 minut (lub do suchego patyczka). Wyjąć z foremki i przestudzić na kratce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.