Lekka sałatka pachnąca wiosną i świeżymi warzywami. Tuńczyk
i wyrazisty dressing z sosem Worcester dopełniają
całości.
- 1 niewielka kapusta pekińska
- 3 ogórki gruntowe
- 8 pomidorków koktajlowych
- 8 rzodkiewek
- ½ puszki zielonego groszku
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanego koperku
Dressing:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki sosu Worcester (można pominąć lub zastąpić łyżeczką sosu sojowego i łyżeczką soku z cytryny)
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- sól, pieprz
Kapustę pekińską pokroić w cienkie paski. Pomidorki
koktajlowe przekroić na 4 części. Ogórki dobrze umyć i pokroić w pół-plasterki.
Rzodkiewki pokroić w plasterki. Tuńczyka odsączyć i lekko rozdzielić widelcem.
Kapustę, ogórki, rzodkiewkę, groszek, szczypiorek i koperek
wymieszać w misce. Na koniec dodać pomidorki i tuńczyka. Delikatnie przemieszać.
Składniki dressingu wymieszać ze sobą i polać nimi sałatkę
przełożoną na salaterkę lub wymieszać z sałatką w misce i w takiej postaci
przełożyć na salaterkę.
Sałatka będzie najlepsza jeśli zostanie przygotowana około
1-2 godzin przed podaniem i schłodzona w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Z przyczyn technicznych komentarze przed publikacją będą weryfikowane.